Een ‘zwabber’ spin zeilt over de vloer 

Al vele jaren woonachtig in Suriname en al vele dieren mogen zien, in het binnenland en gewoon thuis, schrok ik deze week toch wel even op een avond van een vreemde spin op de vloer van de woonkamer. Zoals gezegd, heb ik heel wat dieren gezien. Op het eigen erf zie ik onder andere wekelijks groene hagedissen, leguanen, kikkers, vlinders, vele vogelsoorten en ‘s avonds rent er wel eens een awari over de schutting.

Maar, wat ik deze week op een avond over de plavuizen van de woonkamer zag zeilen verbaasde me en ik schrok ook wel even. Nog nooit eerder had ik hier in het land zo’n spin gezien, ter grootte van een handpalm, lange poten en het leek alsof de kop van de spin op gelijke hoogte was met zijn poten. Het was gewoon een ‘platte zwabberaar’. Ik trok meteen mijn benen op de bank… bang? Nee, dat niet echt, maar meer uit voorzorg, uit onwetendheid.

Het beest bewoog zich op een vreemde wijze voort, zoals ik spinnen nog nooit had zien ‘lopen’. De spin leek over de vloer ongecontroleerd te ‘zwabberen’, hij zeilde als het ware over de vloer, van links naar rechts, leek het spoor bijster, alsof hij dronken was. Het deed me denken aan een insect in Nederland met de naam schaatsenrijder. Een insect van ongeveer een centimeter groot met hele lange, dunne poten. Het bijzondere van dit beestje is dat hij op water kan staan en lopen. De manier waarop dit insect zich voortbeweegt, doet me denken aan de ‘zwabber’ spin op de vloer van mijn woonkamer.

Hoe de officiële benaming is van de spin, ik heb geen idee. Het beest ‘zwabberde’ op een moment de woonkamer uit, door de openstaande deur het balkon op, terug de natuur in. Ik was opgelucht en kon met een gerust hart gaan slapen……

Terugkijkend op mijn paar minuten ‘zwabber’ spin avontuur, kan ik niet anders dan hopen dat het bij deze ene ‘zwabberaar’ blijft. Ik zie toch liever een kamra wintje op de muur in de woonkamer zich voortbewegen. Die ziet er ook niet zo vreemd, eng, uit als die ene ‘zwabber’ spin en daarvoor hoef ik niet, zittend op de bank, mijn benen op te trekken.

(Foto: ter illustratie)

PK

error: Kopiëren mag niet!