Suriname ziet verschuiving in huwelijks- en echtscheidingscijfers

In Suriname worden interessante trends waargenomen met betrekking tot huwelijken en echtscheidingen die passen in de wereldwijde verschuivingen in deze maatschappelijke fenomenen. Uit gegevens over deze kwesties blijkt dat steeds meer Surinamers ervoor kiezen later in het leven te trouwen, wat resulteert in zowel een verandering in het aantal huwelijken als echtscheidingen.

In 2018 werden er 1.927 huwelijken geregistreerd, terwijl het aantal echtscheidingen op 904 stond. Dit betekent dat de verhouding echtscheiding:huwelijk op 1:2.13 stond, een daling in vergelijking met 2015 toen deze verhouding 1:2.74 was. De data onthult ook een toename in de gemiddelde en mediane leeftijd waarop mensen trouwen; voor mannen was de gemiddelde leeftijd 35.87 jaar en voor vrouwen 32.05 jaar in 2018. De mediane leeftijd lag iets lager, met respectievelijk 32.45 en 29.19 jaar.

Bij echtscheidingen was de gemiddelde leeftijd in 2018 voor mannen 41.88 jaar en voor vrouwen 38.31 jaar, waarbij de mediane leeftijd voor mannen op 40.53 jaar en voor vrouwen op 36.92 jaar lag. Een andere belangrijke statistiek is de afname in de duur van huwelijken, die van gemiddeld 12.04 jaar in 2015 naar 11.64 jaar in 2018 is gegaan.

Deze cijfers sluiten aan bij de globale tendens van het uitstellen van het huwelijk, dat vooral te wijten is aan verschuivingen in sociale en economische kaders. Wereldwijd kiezen individuen ervoor om eerst hun opleiding af te ronden en carrière te maken alvorens te trouwen, wat de gemiddelde huwelijksleeftijd doet stijgen. Dit wordt ook weerspiegeld in de afnemende huwelijkscijfers in vele landen, inclusief Suriname.

Het opmerkelijke wereldwijde fenomeen van een algemene daling in echtscheidingscijfers, met uitzondering van China, wordt evenzeer opgevangen in Surinaamse statistieken, waarbij de neiging van millennials om latere maar duurzamere verbintenissen aan te gaan, een sleutelrol lijkt te spelen. Deze ontwikkelingen nodigen uit tot een maatschappelijke dialoog over de veranderende percepties van huwelijk en langdurige relaties in Suriname en wereldwijd.

error: Kopiëren mag niet!