Regering onder vuur in DNA voor falende controle lage lonen en slechte werkomstandigheden uitzendkrachten

Tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee (DNA) dinsdagmiddag werd de de tweede ronde van de agenda van 3 augustus 2023, de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Ter Beschikking Stellen Arbeidskrachten door Intermediairs (S.B. 2017 no. 42) behandeld. De discussies over dit wetsvoorstel werden voortgezet, waarbij zowel oppositie als coalitie het sterk hadden over de slechte omstandigheden van uitzendkrachten. 

SRD 2.141 als maandsalaris

De voorzitter van de samengestelde commissie, Harriete Ramdien (VHP), benadrukte de lange werkuren en slechte werkomstandigheden van uitzendkrachten, zoals wachters en interieurverzorgers, meer bekend als schoonmaaksters. “Als u kijkt wat die mensen verdienen, is het echt om te huilen”, gaf zij in haar betoog aan. Volgens haar informatie verdienen wachters, die elke dag werken, ook op de zon- en feestdagen slechts SRD 2.141 voor een hele maand, wat zelfs het minimumloon niet bereikt. Dit bedrag wordt door overige DNA-leden aangehaald, waarbij men de schuld afschuift op de overheid en op de uitzendbureaus, die volgens de wet gezien worden als het uitleenbedrijf. In de praktijk krijgen de uitzendkrachten niet dezelfde behandeling als arbeiders in vaste dienst. 

Waar blijft controle ?

Wordt er voldoende toezicht gehouden op uitzendbureaus om te verzekeren dat ze zich aan de regels houden? Bovendien blijkt het voor uitzendkrachten vaak een uitdaging om te weten waar ze terechtkunnen om hun klachten in te dienen. “Je moet je echt in hun situatie verplaatsen om het te begrijpen. Zelfs met dat kleine beetje geld zijn ze bang om weggestuurd te worden”, merkte Ramdien op.

Overheid medeplichtig?

Volgens het Assembleelid Ebu Jones (NDP) moet gekeken worden naar de overheid, omdat zij een dergelijke vorm van moderne slavernij via uitzendbureaus ook instand houdt. “De uitzendkrachten moeten een menswaardig bestaan hebben, maar ook tegelijkertijd op een correcte manier conform onze geldige wetgeving behandeld worden. De overheid staat het toe dat mensen langer dan twee jaren via uitzendbureaus bijvoorbeeld bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de wacht houden en een minimumloon krijgen van SRD 2.000. Die wroko mangs in Nickerie die zelfs op zon- en feestdagen doorwerken, kunnen niet uitkomen met SRD 2.000”, aldus Jones. 

Uitzendkrachten na twee jaar

Binnen de Wet ter Beschikking Stellen Arbeidskrachten door Intermediairs (uitzendbureaus) zijn de discussies nog op gang over de twee jaren dienstverlening van een uitzendkracht naar een inlenend bedrijf. Volgens de wet is het voor het inlenend bedrijf verboden een uitzendkracht, ter beschikking gesteld door het intermediair (uitzendbureau), langer dan twee jaar aaneengesloten in te zetten voor arbeid. “Het is onkan, dat een werknemer de mogelijkheid krijgt om bij het moederbedrijf in dienst te gaan, en dat die intermediair dan allerlei barrières opwerpt”, gaf NPS-fractieleider Gregory Rusland aan.

Lid Jones gaf aan, dat volgens Artikel 12 van de wet de uitzendkracht wordt geacht in dienst te zijn van de intermediair, dat betekent dat de uitzendkracht al een baan heeft bij het uitzendbureau.

“Het is dus onmogelijk dat als mijn werknemer werkzaamheden verricht bij een ander bedrijf, na twee jaar werkzaamheden hebben verricht, mijn arbeider automatisch overgaat  in dienst van een ander bedrijf”, sprak Jones. Volgens hem moet de Arbeidsinspectie erop toezien dat uitzendkrachten conform de geldende sociale wetten worden behandeld.

Contractors bij multinationals

Een ander belangrijk punt van orde werd aangekaart door meerdere leden, zoals Kishan Ramsukul (VHP), over de bedrijven die werken als contractors voor multinationals. De multinationals maken het heel moeilijk voor de Surinaamse contractors om hun werkzaamheden voort te zetten. “Er wordt juist afgeweken naar andere bedrijven uit het buitenland”, zei Ramsukul. Aansluitend daarop gaf Ramdien aan, dat er een stille verschuiving plaatsvindt op dearbeidsmarkt. “Surinaamse arbeiders worden steeds meer aan de kant gezet en men gebruikt meer buitenlandse krachten. Onder deze groep vallen ook veel illegalen, omdat zij gezien worden als goedkope krachten”, aldus Ramdien. 

SD

error: Kopiëren mag niet!