Oplossingen voor de spanningen in het dorp Powakka uiterlijk vrijdag

Een groep bewoners van Powakka bracht maandag 12 februari een bezoek aan het Kabinet van de President om aandacht te vragen voor een probleem in het dorp dat al jaren speelt. OSIP-voorzitter, Sergio Jubithana (Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para), geeft tegenover de redactie van Dagblad Suriname aan, dat hij het initiatief heeft genomen om samen met het dorpshoofd van Powakka naar de president te gaan.

“Na de onlusten in mei in Pikin Saron werd deze zaak ook aan de president voorgelegd en nam hij deze over. Ondanks eerdere gesprekken met het ministerie van ROS (Regionale Ontwikkeling en Sport) en de districtscommissaris kon het probleem niet worden opgelost. De hoogste man in deze, de president, had gezegd dat hij een oplossing zou brengen. Na 16 juni 2023 hebben we niets meer gehoord. Intussen worden er activiteiten ontplooid in Powakka.

Het ministerie van TCT (Transport, Communicatie en Toerisme) is bezig met een ICT-unit en het voormalige dorpshoofd wordt erbij betrokken, omdat de overheid ervan uitgaat dat zij over een beschikking beschikt. Doordat de voormalige kapitein de gesprekspartner is, zorgt dit voor spanningen met het huidige bestuur. Daarom hebben we gemeend de president om aandacht te vragen.”

Jubithana zegt verder, dat er via de formele kanalen gevraagd is om ontvangen te worden. Gezien er leden van het IMF op bezoek waren bij de president, werd de groep te woord gestaan door de directeur. “Er is gesproken en de ernst van de zaak is gezien. Uiterlijk vrijdag komt er een oplossing. Het is al 3 jaar een slepende kwestie. Er was eerst een rechtszaak en daarna een hoger beroep. We blijven maar wachten. De ontwikkelingen in het dorp blijven achter. Dit zorgt ook voor spanningen tussen de dorpsbewoners, omdat er twee groepen zijn,” aldus Jubithana.

Het huidige dorpshoofd van Powakka is Sergio Sabajo. In oktober 2021 werd hij door het dorp aangewezen als kapitein en in december 2021 vond de inwijding plaats. Merian Sabajo, de voormalige kapitein, was het niet eens hiermee en had Sergio voor het gerecht gedaagd. Uiteindelijk werd het verzoek van Merian afgewezen om Sergio te laten verklaren dat hij geen dorpshoofd is van het dorp Powakka. “Het is voldoende aannemelijk dat Sergio Sabajo is gekozen dan wel aangewezen en ingewijd als kapitein van het dorp Powakka,” stond in het vonnis. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen, dat de voormalige kapitein zich niet heeft kunnen neerleggen bij dit besluit, waardoor de spanningen in het dorp steeds oplopen.
SK

error: Kopiëren mag niet!