In een recente online peiling door Dagblad Suriname is naar voren gekomen, dat meer dan de helft van de deelnemers in het afgelopen jaar een watertekort heeft ervaren in hun woongebied. Uit deze peiling, waar in totaal 1.388 mensen hun stem hebben uitgebracht, gaf 51% (711 stemmen) aan te kampen te hebben gehad met onvoldoende wateraanvoer. Daarentegen ervaarde 43% (599 stemmen) geen watertekort, terwijl 6% (78 stemmen) aangaf het niet te weten of dat het niet van toepassing was.
De uitslag van deze peiling werpt licht op een kwestie die urgent aandacht verdient. Het watertekort is niet alleen een ongemak maar raakt ook aan de kern van levenskwaliteit en gezondheid. Met een merendeel dat de negatieve gevolgen van een beperkte watervoorziening ervaart, roept dit vragen op over de effectiviteit van het huidige waterbeheersysteem en of er voldoende wordt gedaan om deze essentiële bron toegankelijk te maken voor iedereen.
Water is een fundamenteel recht, en het feit dat een aanzienlijk deel van de bevolking te maken heeft met watertekorten, toont aan dat er ruimte is voor verbetering in hoe waterbronnen worden beheerd en verdeeld. Het is tijd voor actie en concrete stappen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot voldoende schoon water, ongeacht waar men woont.
Gezien deze resultaten wordt het steeds belangrijker voor lokale en nationale overheden om te investeren in infrastructuur en technologieën die een ononderbroken watervoorziening kunnen garanderen. Even belangrijk is het opvoeden van de gemeenschap over waterbehoud en -besparing, wat cruciaal zal zijn in de aanpak van watertekorten nu en in de toekomst.