Surinamers en de Chinezen zijn hele goede vrienden. Nog voor dat de slavernij werd afgeschaft, kwamen Chinezen de Surinaamse gelederen versterken. Eerst als contractarbeiders, toen als kleine ondernemers en tegenwoordig als van alles en nog wat.
De zanger Kenny B zou zingen: “We zijn vrienden, hele goede vrienden”. In feite hebben Surinamers door de Chinezen van toen, Chinese voorouders gekregen en zijn Chinezen een deel van de Surinaamse familie geworden. Dus het belangrijke feest van Chinees Nieuwjaar wordt ook gevierd.
Als enig land op het westelijk halfrond van de aardbol, heeft Suriname deze dag zelfs tot een nationale vrije dag verheven.
Volgens de Chinezen is dit het jaar van de draak, een gevleugelde krokodilachtig wezen uit de mythologie, en die brengt kracht, veranderingen, voorspoed, wijsheid en geluk. Allemaal zaken die mama Sranan momenteel goed kan gebruiken in haar verzwakte situatie op elk denkbaar gebied. Alleen kunst en cultuur, sport en toerisme, doen nog dapper mee met progressieve ontwikkelingen ten goede van ons allen. Terwijl de andere sectoren als spartelende vissen op het droge snakken naar zuurstof.
Vanaf nodeloos achterhaalde of gebrekkige of ontbrekende wetgeving die notabene slecht gehandhaafd wordt, tot braindrain in cruciale sectoren als onderwijs en gezondheidszorg, tot milieuverontreiniging en belastingontduiking, tot en met verzaking van uitstekend aangeleerde en doorgegeven hoogwaardige Surinaamse normen en waarden aan toe. China, was altijd groot, maar is nu sinds decennia ook een grootmacht geworden. We hebben veel gemeen en kunnen ook veel van elkaar leren.
Net zoals de kankantrie en de sangrafoe die gebroederlijk bij elkaar staan in het bos. De woudreus kankantrie hoog in de lucht, de wouddwerg sangrafoe aan zijn voeten. Organisch en symbiotisch ten voordele van het hele bos.
De BEP wenst alle Surinamers en in het bijzonder de Surinamers van Chinese afkomst een prettig Chinees Nieuw Jaar toe.
BEP MEDIA TEAM