Indonesië houdt op één dag grootste verkiezing ter wereld 

Indonesië houdt op 14 februari gelijktijdig presidents- en parlementsverkiezingen. In de grootste verkiezingen ter wereld die op één dag worden gehouden, kiezen de Indonesiërs een nieuwe president en vicepresident, een parlement en wetgevers op 20.000 administratieve posten in het hele land.

Elke kiezer kiest op vijf stembiljetten het paar presidenten en vicepresidenten van zijn voorkeur, wetgevers op nationaal, provinciaal en regentschapsniveau en een regionale senator die het nationale parlement adviseert.

Er zijn ongeveer 205 miljoen geregistreerde kiezers. Kiezers hebben zes uur de tijd om hun stem uit te brengen. Indonesië heeft drie tijdzones en de eerste stembureaus, in het oosten, gaan op 13 februari om 22.00 GMT open en alle stembureaus zullen op 14 februari om 06.00 GMT gesloten zijn.

Politieke partijen hebben 4% van de stemmen nodig om zich te kwalificeren voor het nationale parlement. Een presidentskandidaat heeft meer dan 50% van de in totaal uitgebrachte stemmen nodig en minstens 20% van de stemmen in meer dan de helft van de provincies van het land om te winnen.

error: Kopiëren mag niet!