In een interview met Faried Pierkhan tijdens de recente uitzending van “Rashid Pierkhan’s, Kal aaj aur Kal”, komt de financiële en operationele crisis bij Stichting Student Housing Campus Village pijnlijk aan het licht.
Wandana Algoe-Pultoo,de voorzitter van het bestuur Stichting Student Housing Campus Village, schetst een beeld van een organisatie die worstelt met torenhoge schulden en tekortschietende faciliteiten, wat leidt tot een onvermijdelijke verhoging van de huurprijzen voor studenten.
Wandana Algoe-Pultoo onthult dat de stichting maandelijks kampt met een aanzienlijk tekort, wat leidt tot achterstallige betalingen aan nutsbedrijven en andere cruciale dienstverleners. “Onze totale maandelijkse inkomsten bedragen 230.000 SRD, tegenover vaste lasten van 213.000 SRD, exclusief onvoorzien onderhoud en schulden”, verduidelijkt Algoe-Pultoo. Dit dwingt de stichting tot het verhogen van de huurprijzen om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen handhaven en verbeteren.
De verhoging komt te midden van geluiden van ontevreden studenten die reeds geprotesteerd hebben tegen de voorgestelde aanpassingen.
Wandana Algoe-Pultoo geeft toe dat het communicatieproces met de studenten uitdagend is geweest, maar benadrukt dat er initiatieven zijn genomen om het gesprek aan te gaan en de noodzakelijke stappen te overwegen. De voorzitter spreekt van een transparante benadering en betreurt het gebrek aan consensus.
De regeringsbetrokkenheid op dit vlak lijkt een zilveren randje te bieden. Volgens Algoe-Pultoo hebben gesprekken met de vicepresident en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geleid tot voorstellen voor overheidssubsidies aan getroffen studenten. Hiermee wordt de huurstijging enigszins gecompenseerd.
De kwaliteit en veiligheid van de campusfaciliteiten staan ook hoog op de agenda, met plannen voor uitgebreide renovaties die onder andere lekkages, verlichting en beveiliging aanpakken. De voorzitter wijst op het achterstallig onderhoud als een nalatenschap van vorige besturen, waarmee het huidige bestuur nu worstelt.
Voorts ligt er een plan klaar voor de ontwikkeling van drie onafgebouwde studentenflats op de campus. Dit project is onlangs goedgekeurd door de regering en belooft de capaciteit aanzienlijk te vergroten, tot groot voordeel van de studentengemeenschap. “Binnen 13 maanden verwachten we deze gebouwen operationeel te hebben, waardoor duizend extra plaatsen beschikbaar komen voor studentenhuisvesting”, aldus Algoe-Pultoo.
Deze onthullingen werpen een licht op de complexiteit van het beheren van studentenhuisvesting, vooral in tijden van financiële krapte en groeiende eisen.