Zwemmen in een rivier kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen

Afgelopen zondag is een jongeman verdwenen in de diepte van de Surinamerivier in het politieressort Paranam terwijl hij een vriend probeerde te redden. Ondanks een zoekactie door de maritieme politie, brandweer en de politie van Paranam werd zijn lichaam niet meteen gevonden. Dinsdagochtend werd zijn lichaam langs de rivier aangetroffen en geborgen. 

De redactie van Dagblad Suriname verneemt dat de politie van Paranam de zaak verder onderzoekt.

Zwemmen in de rivier kan gevaarlijk zijn

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een verfrissende duik in de rivier te nemen tijdens warme dagen, kunnen aanzienlijke risico’s niet worden genegeerd. Ten eerste is stromend water onvoorspelbaar en kan het sterke stromingen bevatten die zelfs ervaren zwemmers kunnen overweldigen. Rivieren hebben ook variabele diepten en onderwaterobstakels zoals rotsen, takken en zelfs afval die niet altijd zichtbaar zijn vanaf de oppervlakte, wat kan leiden tot verstrikt raken, verdrinking of ernstige verwondingen.

Naast de fysieke gevaren brengen rivieren ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Rivieren kunnen vervuild zijn door afvalwater, bacteriën en andere verontreinigingen, wat kan leiden tot infecties en ziektes bij zwemmers. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen voordat men besluit om in een rivier te zwemmen.

Zwemmen in groepen, vermijden van gebieden met sterke stromingen en het raadplegen van lokale gidsen voor veilige zwemplekken zijn enkele belangrijke stappen die genomen kunnen worden om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast is het ook belangrijk om alcoholgebruik te vermijden.

Iemand veilig uit het water redden

Om iemand uit het water te redden, is het ten eerste belangrijk dat men rustig blijft om paniek te voorkomen. Dit stelt de persoon in staat om helder te denken en effectief te handelen. Als er meerdere personen in de buurt zijn, is het verstandig assistentie te vragen, omdat meer mensen de redding efficiënter kunnen maken. Als er een reddingsmiddel beschikbaar is, zoals een reddingsboei of een drijvend voorwerp, kan dit naar de persoon in nood worden gegooid in plaats van zelf het water in te gaan.

Als men toch besluit het water in te gaan, is het belangrijk om op veilige afstand te blijven om te voorkomen dat men samen met de persoon in moeilijkheden raakt. Als de situatie te gevaarlijk wordt, kan het verstandig zijn om het water te verlaten en opnieuw hulp te zoeken.

SK

error: Kopiëren mag niet!