VN-chef Guterres: UNRWA Onvervangbaar Ondanks Kritiek en Uitdagingen

Donderdag uitte Antonio Guterres, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, ernstige bezorgdheid over de positie van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), benadrukkend dat het een onvervangbare rol speelt ondanks de kritiek en financiële tegenslagen waarmee het wordt geconfronteerd. Deze uitspraken komen na beschuldigingen aan het adres van twaalf medewerkers van UNRWA door Israël eind januari, waarvan beweerd wordt dat zij betrokken waren bij de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober.

De situatie in Gaza verslechtert, met toenemende angst onder de bevolking nu meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen gestrand zijn in Rafah, een stad die reeds overbevolkt is door de toestroom van vluchtelingen. Deze stad ligt aan de nauwelijks geopende grens met Egypte en is recent het doelwit geworden van intensievere Israëlische bombardementen in de aanloop naar een mogelijke grondinvasie.

De Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben op donderdagochtend aan meer dan een dozijn mensen het leven gekost. Dit gebeurde enkele uren nadat de Israëlische premier Binyamin Netanyahu het staakt-het-vuren dat door Hamas was voorgesteld had afgewezen en had gezworen het offensief tegen het dichtbevolkte zuiden van Gaza uit te breiden.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er sinds de aanvallen op de enclave op 7 oktober minimaal 27.840 mensen omgekomen en 67.317 gewonden gevallen. Aan Israëlische kant zeggen functionarissen dat ongeveer 1.140 mensen zijn gedood bij de aanvallen van Hamas van 7 oktober in het zuiden van Israël, waarbij militanten ongeveer 250 gijzelaars namen. Volgens Israëlische gegevens bevinden 132 van deze gijzelaars zich nog steeds in Gaza.

De ontwikkelingen benadrukken de acute humanitaire crisis in de regio en de cruciale rol van UNRWA in het bieden van hulp en ondersteuning aan de Palestijnse vluchtelingen, te midden van groeiende internationale aandacht en zorg voor de escalatie van het conflict.

error: Kopiëren mag niet!