Suriname op plek 143 van 145 landen op laatste Global Firepower Index 

Suriname staat op de 143ste plek op de lijst van militaire krachten van de wereld. Er is geen verandering gekomen in de score van het land. De lijst wordt sinds 2006 door Global Firepower (GFP) samengesteld. Het is een unieke analytische weergave van gegevens van 145 moderne militaire machten. 

De GFP-ranglijst is gebaseerd op het potentieel van elk land om oorlog te voeren op land, ter zee en in de lucht, waar met conventionele middelen wordt gevochten.

Suriname scoort iets beter dan landen als Moldavië en Bhutan. Buurland Guyana is niet meegenomen in de beoordeling. Eveneens heeft geen enkel ander land van de Caricom een beoordeling gekregen van GFP. De reden daartoe is onbekend. 

Suriname is volgens GFP zeer zwak in de verschillende categorieën. De definitieve Global Firepower-ranglijst maakt gebruik van meer dan 50 individuele factoren om de Power Index-score van een bepaald land te bepalen, met categorieën variërend van militaire macht en financiën tot logistieke capaciteit en geografie. De unieke formule zorgt ervoor dat kleinere, technologisch geavanceerde landen kunnen concurreren met grotere, minder ontwikkelde landen. 

Top 10 

Het Amerikaanse leger is gerangschikt als de machtigste strijdmacht ter wereld, op de voet gevolgd door Rusland en China. India behield haar vierde plek. Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Pakistan vormen de top 10. In Zuid-Amerika staan ​​Brazilië, Colombia en Argentinië in de top 3. Venezuela staat op 4 en Peru op 5. Suriname staat op nummer 11 in Zuid Amerika. Dat is de laatste plek voor onze regio. Nederland staat op plek 40, wereldwijd en is de 14e sterkste mogendheid in Europa.

error: Kopiëren mag niet!