Simo Häyhä: Het verhaal van de “Witte Dood”, de dodelijkste sluipschutter ooit

Simo Häyhä, een Finse boer met een voorliefde voor jagen en schieten, werd een legendarische figuur tijdens de Winteroorlog van 1939, toen de Sovjet-Unie Finland binnenviel. Als reactie op de invasie sloot Häyhä zich aan bij het Finse leger, waar zijn uitzonderlijke schietvaardigheden al snel duidelijk werden.

Met behulp van de SAKO M/28-30, vuurde Häyhä 16 kogels per minuut af met nauwkeurige precisie, gebruikmakend van witte camouflagekleding om zich in de besneeuwde landschappen te verbergen. Deze camouflage, gecombineerd met zijn unieke technieken zoals het plaatsen van sneeuw rond zijn positie en in zijn mond om zijn adem te verbergen, maakte hem bijna onzichtbaar voor vijandelijke soldaten.

Gedurende minder dan 100 dagen van gevechten, wordt geschat dat Häyhä persoonlijk 505 tot 542 Sovjet-soldaten heeft uitgeschakeld, waarmee hij de meest dodelijke sluipschutter in de geschiedenis werd. Opmerkelijk genoeg bereikte hij deze prestatie met behulp van ijzeren vizieren in plaats van een richtkijker, uit angst dat reflecties zijn positie zouden onthullen.

Slechts enkele dagen voor het einde van de oorlog werd Häyhä ernstig gewond door een exploderende kogel, maar overleefde mirakel achtig na een week in coma te hebben gelegen. Hij ontwaakte om te ontdekken dat de oorlog was afgelopen, met blijvende verminkingen aan zijn gezicht als herinnering aan zijn strijd.

Häyhä leefde tot de respectabele leeftijd van 96 jaar en overleed in 2002, maar zijn nalatenschap als de “Witte Dood” blijft voortleven, symbool staande voor zijn ongeëvenaarde vaardigheden en moed op het slagveld.

error: Kopiëren mag niet!