Ingezonden door een grant ontvanger
Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), een initiatief gestart in 2016 met financiering uit het 11e Europese Ontwikkelingsfonds (EDF 2014-2020), was bedoeld als een veelbelovende impuls voor de Surinaamse landbouwsector. Echter, na bijna een volledige implementatieperiode en zelfs na verlenging, blijft de baanbrekende vooruitgang die was voorspeld, grotendeels uit.
Het project, uitgevoerd door de VN Landbouw- en Voedselorganisatie (FAO), had als doel om de landbouwproductie te verhogen en verbeterde markttoegang te bieden aan 1000 kleinschalige boeren, evenals het verbeteren van voedselveiligheidscapaciteiten. Met een budget van USD 15.109.360 was SAMAP ambitieus opgezet in drie onderdelen: duurzame productie en ontwikkeling, het versterken van voedselveiligheidsnormen, en projectcoördinatie.
De verwachting was dat innovatieve technologieën, win-win partnerschappen tussen boeren en de agro-industrie, en versterking van de capaciteit voor voorlichtingsdiensten aanzienlijke verbeteringen in de sector zouden brengen.
Helaas, ondanks enkele kleine succesverhalen met betrekking tot de toekenning van grants en de oprichting van waardeketenplatforms, is de grote doorbraak in de (export)markt die SAMAP beloofde, niet gerealiseerd. De integratie van waardeketenactoren en aanzienlijke marktontwikkeling zijn verwachtingen die niet ingelost zijn. Hiermee is een essentiële kans gemist om de agrarische sector in Suriname significant te versterken en te diversifiëren.
Met nog minder dan een jaar te gaan voor de verlengde deadline van het project, rijst de dringende vraag: wat gebeurt er met de overgebleven miljoenen dollars, bestemd voor de agrarische sector, maar nog niet effectief besteed? Deze situatie vereist onmiddellijke aandacht op hoog niveau. Het is cruciaal om de beschikbare middelen alsnog te richten op de daadwerkelijke duurzame ontwikkeling van de agrarische sector. Gezien de historische betrokkenheid en bijdrage van de Europese Unie zou het een gemiste kans voor Suriname zijn als deze fondsen niet op adequate wijze ten goede komen aan de agrarische sector.
Dit scenario benadrukt de noodzaak voor een grondige evaluatie en herziening van de uitvoeringsstrategie van SAMAP, met als doel de realisatie van zijn oorspronkelijke doelstellingen en het waarborgen van een positieve impact op de agrarische sector in Suriname.
(Bron: Het Surinaams Economisten Blad)