Onstuimig water op zee belet vissers uit te varen

Onstuimig water voor de kust op zee rond deze periode van het jaar belet vissers met hun vaartuigen uit te varen om te vissen. Al een paar weken blijven de meeste vissersboten aan wal. Enkele vissers die toch waren uitgevaren hebben door het onstuimig water, dat gepaard gaat met sterke windstoten, hun netten en ander visgerei verloren. 

Een visser vertelt aan Dagblad Suriname, dat hij niet lang geleden zijn visnetten als noodmaatregel moest doorsnijden, omdat het anders zijn boot zou meesleuren en doen kapseizen, met gevaar voor zijn leven en die van de bemanning. 

Door de situatie, waardoor al enkele weken niet wordt uitgevaren, is het aanbod van vis op de lokale markt en ten behoeve van de export sterk gedaald. Op de lokale markt heeft dit tot gevolg dat de prijs van vis bijna twee maal duurder is geworden.

Mark Lall, secretaris van het Suriname Visserscollectief, bevestigt de situatie waarbij nauwelijks of helemaal niet wordt uitgevaren. 

Het onstuimige water op zee rond deze periode van het jaar is een algemeen terugkerend verschijnsel waar vissers mee bekend zijn. Wat de vissers de laatste jaren wel ervaren is, dat de golven op zee ruiger zijn geworden en de windstoten heviger. Kennelijk heeft dit te maken met de klimaatverandering. Niet alleen in de landbouw zijn de effecten van klimaatverandering te merken. In de rijstsector bijvoorbeeld is dit duidelijk merkbaar. 

Stijgende prijzen van visserij inputs

De rijstsector in Nickerie kampt nu met een aanhoudende droogte die al maanden duurt.

Naast de slechte weersomstandigheden op zee kampen vissers volgens Lall ook met een ander groot probleem. De prijzen van inputs zoals netten en ander visgerei, verhoogde brandstofprijzen en materiaal voor bootonderhoud blijven maar stijgen en zijn niet meer bij te benen. Dat is ook de voornaamste reden waarom steeds meer vaartuigen aan wal worden gehouden. Indien dit probleem blijft aanhouden dan vreest het Visserscollectief dat steeds meer boten zullen uitvallen.

75 procent van Suriname’s visvangsten vindt na verwerking via export zijn weg naar het buitenland. 25 procent wordt op de lokale markt afgezet. Daarmee wordt de lokale consumptiebehoefte ruimschoots gedekt.

SS

error: Kopiëren mag niet!