Japan: Orka’s vast in drijfijs voor de kust van Japan

Een groep orka’s is in Japan vast komen te zitten tussen het drijfijs bij Rausu op het schiereiland Shiretoko. Op videobeelden is te zien hoe minstens tien orka’s boven een kleine opening in het wateroppervlak uitsteken en om de beurt naar adem happen.

De Kustwacht werd op de hoogte gebracht door een lokale visser, maar door de dikte van het ijs was het onmogelijk om de orka’s te bevrijden. “We hebben geen andere keuze dan te wachten tot het ijs breekt en ze langs die weg kunnen ontsnappen”, vertelde een plaatselijke ambtenaar aan de Japanse nationale omroep die dinsdag de beelden deelde.

De maker van de video is Seiichiro Tsuchiya, een expert op het gebied van zeeleven. Hij kon met een drone vastleggen hoe de dieren tevergeefs spartelen om zich uit de moeilijke situatie te bevrijden. Hij spotte de orka’s toevallig toen hij met onderzoek bezig was naar de lokale zeeleeuwenpopulatie.

De reden dat de orka’s ’om de beurt’ naar boven lijken te komen, is omdat ze maar een paar minuten onder water kunnen blijven. De zee voor de kust van Hokkaido is elk jaar bedekt met drijfijs.

error: Kopiëren mag niet!