Volgens de hoogste milieuwaakhond van het land heeft China een “aanzienlijke toename” gezien van het aantal milieurampen waarbij residubekkens ofwel ‘tailing ponds’ van mijnbouwbedrijven betrokken zijn. Dit onderstr
eept de problemen waarmee de autoriteiten worden geconfronteerd bij het reguleren van deze stortplaatsen voor mineraal afval. Residubekkens worden gebruikt om het afval op te slaan dat ontstaat bij het scheiden van mineralen uit gesteenten. Chinese mijnbouwbedrijven bouwden duizenden van dergelijke stortplaatsen tijdens de mijnbouwhausse in het land.
Als een tailing pond lekt, kunnen de residuen, die vaak giftige chemicaliën en zware metalen bevatten, de watervoorraden verontreinigen en een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen en het omringende milieu.
Het ministerie van Ecologie en Milieu (MEE) heeft tussen 2013 en 2022 vijftien incidenten met ‘tailing ponds’ heeft afgehandeld, waarvan acht in de laatste drie jaar. De impact kan enorm zijn als het lek zich in de buurt van een rivier bevindt, waardoor de drinkwatervoorziening van omwonenden wordt bedreigd.
Volgens de MEE heeft China bijna 10.000 residubekkens, het grootste deel van alle landen. Van 2001 tot 2009 leidde de proliferatie van residubekkens tot tientallen damlekken en -storingen, waaronder één in de steenkoolrijke provincie Shanxi, waarbij 277 mensen omkwamen, zo meldt de website Nikkei Asia op gezag van Caixin.
(Bron foto: Research Gate – tailing pond te Benxi, China)