Justitiële autoriteiten lijken voortvluchtige ‘Bordo’ niet echt te zoeken

De justitiële autoriteiten lijken niet serieus op zoek te zijn naar de voortvluchtige Joël ‘Bordo’ ‘Money Hond’ Martius. De man blijkt gewoon actief te zijn op zijn Facebookpagina en reageert ook nu en dan op actuele issues, zoals afgelopen maandag nog. 

De burger in de straat zou dan ook verwachten dat het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Suriname en de inlichtingendiensten geen of weinig moeite zouden moeten hebben om de man op te sporen en aan te houden. Maar, het lijkt bij genoemde instanties aan opsporings vaardigheden  te haperen, gelet ook op de voortvluchtige oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en oud-president Desi Bouterse. 

‘Bordo’ wordt al sinds medio november 2022 formeel gezocht door justitie en politie en een maand later werd hij ook geplaatst op de Interpol Red Notice List. Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan moord, medeplegen van/medeplichtigheid aan moord; doodslag, medeplegen van/medeplichtigheid aan doodslag; bedreiging met een misdrijf, deelneming aan een criminele organisatie, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en overtreding van de Wet Money Laundering.

Er werden destijds op diverse plekken invallen gedaan, waaronder het woonadres van Bordo. Hij werd toen al niet aangetroffen. Het vermoeden bestond dat hij het land is uit gevlucht. Bordo wordt dus ook internationaal gezocht, waardoor hij niet met een officieel paspoort op eigen naam kan reizen.

‘Bordo’ is directeur van het Nationaal Indoor Stadion, meer bekend als het NIS. Sinds zijn vlucht wordt het NIS geleid door een speciaal team, dat de werkzaamheden van directeur Martinus tijdelijk opvangt. 

‘Bordo’ heeft maandag 5 februari gereageerd op zijn Facebookpagina op een bericht, dat het chique ingerichte kantoor van hem in het NIS is ontruimd. Hij beweert, dat hij alle kosten voor het renoveren van het NIS uit eigen middelen heeft voorgeschoten. “Het ministerie van ROS heeft zich helaas niet gehouden aan de gemaakte afspraken, met de ontruiming in opdracht van mijn persoon als gevolg”, aldus de op de vlucht zijnde ‘Money Hond’.

Een dag later meldde het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) de recente onrust rondom het NIS “ten zeerste te betreuren”. ROS wijst nadrukkelijk op de vandalistische schade, waardoor de leiding van het NIS is geïnstrueerd onmiddellijk aangifte te doen. Voorts ligt er, aldus het ministerie, een vonnis waarin de rechter een door een bedrijf ingediende vordering inzake renovatie van de kantoorruimten integraal heeft afgewezen.

Het ministerie laat verder weten zich maximaal in te zetten om op korte termijn orde op zaken te stellen bij het NIS.

Tegelijkertijd werkt de leiding van ROS intensief aan het vinden van financiering via een Public-Private Partnership (PPP) om het NIS grondig te rehabiliteren. 

Ondanks de afwezigheid van de ‘spoorloze’ directeur van de Anthony Nesty Sporthal is de hal niet stuurloos en kunnen er activiteiten en dergelijke plaatsvinden. De gezochte directeur zal ongetwijfeld alles op enige afstand in de gaten houden en indien hij het nodig acht, reageren.

De grote vraag is, wanneer gaat het de verantwoordelijke autoriteiten lukken om de vermeende spoorloze op de vlucht zijnde ‘Bordo’ ergens in de kraag te vatten. Gezien de huidige technische opsporingsmiddelen moet dat toch geen al te moeilijke klus zijn, vooral nu ‘Bordo’ er geen moeite mee blijkt te hebben om zich op social media te roeren.

De redactie van Dagblad Suriname heeft het Openbaar Ministerie benaderd met de vraag in hoeverre Joël Martinus wordt opgespoord, maar een reactie is vooralsnog uitgebleven.

PK

error: Kopiëren mag niet!