Grondgebied conflict tussen Guyana en Venezuela wekt bezorgdheid in Suriname

Het langlopende territoriale conflict tussen Guyana en Venezuela over het Essequibo-gebied, dat twee derde van Guyana beslaat, heeft ook de volle aandacht van Surinamers. Venezuela claimt het gebied op basis van historische overeenkomsten, wat tot spanningen in de regio heeft geleid.

Beide landen zijn overeengekomen om voorlopig geen verdere acties te ondernemen en voeren gesprekken in de hoop een vreedzame oplossing te vinden. 

Uit een recente online peiling van Dagblad Suriname blijkt echter dat de publieke mening hierover verdeeld is: 53% (1.173 stemmen) gelooft niet in een annexatie van het Essequibo-gebied door Venezuela, terwijl 47% (1.048 stemmen) dit wel voor mogelijk houdt.

Dit territoriale dispuut heeft geleid tot verhoogde defensieve maatregelen in de regio, waaronder Amerikaanse verkenningsvluchten en de inzet van een Britse oorlogsvloot naar Guyanese wateren. Ook heeft Guyana significante wapenaankopen gedaan, wat de bezorgdheid over regionale veiligheid heeft vergroot. 

Als reactie hierop heeft Brazilië zijn militaire aanwezigheid langs de grens met Venezuela versterkt. De toenemende militaire paraatheid onderstreept de noodzaak van een diplomatieke oplossing voor het territoriale geschil tussen Guyana en Venezuela.

error: Kopiëren mag niet!