In de voortslepende territoriale strijd over het Essequibo-gebied tussen Venezuela en Guyana, heeft een recente online peiling uitgevoerd door Dagblad Suriname, onthuld dat een overweldigende meerderheid van 73% (1.677 stemmen) het niet eens is met de beslissing van de Surinaamse regering om de zijde van Guyana te kiezen. Slechts 27% (611 stemmen) van de respondenten gaf aan geen moeite te hebben met deze politieke stellingname.
Deze tegenstand van de burgers komt tegen de achtergrond van een historisch conflict, waarbij Guyana sinds de jaren zestig het Surinaamse gebied, bekend als Tigri, gewapend bezet houdt. Dergelijke sentimenten onder de Surinaamse bevolking onderstrepen de complexiteit van de regionale verhoudingen en de impact van buitenlandse conflicten op binnenlandse percepties.
Het territoriale geschil heeft de regionale spanningen verhoogd door militaire en defensieve reacties van omliggende landen. Zo hebben de aanwezigheid van Amerikaanse verkenningsvluchten en de inzet van een Britse oorlogsvloot in Guyanese wateren, samen met belangrijke wapenaankopen door Guyana, geleid tot een verhoogde staat van paraatheid. In antwoord hierop heeft ook Brazilië zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Venezuela versterkt, wat de algemene gewapende gereedheid binnen de regio vergroot.
De recente ontwikkelingen in het conflictgebied en de sterke openbare opinie in Suriname benadrukken de noodzaak van een diplomatieke oplossing voor het langdurige territoriale geschil tussen Guyana en Venezuela.
Burgerlijke weerstand tegen politieke keuzes toont duidelijk de behoefte aan overheidstransparantie en betrokkenheid bij het adresseren van historische en huidige geopolitieke spanningen.