Ala Dron muziek training draagt bij aan discipline en verantwoordelijkheidsgevoel jongeren 

De Stichting Muziekeducatie Lelydorp & Omgeving (MELO) startte in november 2023 met de zes maanden durende muziekcursus “Alla Dron”, gericht op kansarme jongeren en jongeren met gedragsproblemen. 

Terence Panka, muziekdocent, zegt in een reactie aan Dagblad Suriname dat het doel van dit project is om jongeren te helpen wier ouders niet in staat zijn om muzieklessen voor hen te betalen. Het project richt zich ook op kinderen met leer- en gedragsproblemen. Het streven is dat de kinderen nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen, zoals discipline en verantwoordelijkheidsgevoel door middel van muzikale ontwikkeling. 

20 tot 30 kinderen per keer

“We zitten op bijna 40 kinderen, per week komen er ongeveer 20 tot 30 kinderen naar de lessen. De kinderen zullen na verloop van de training een certificaat krijgen, dus moeten ze de lessen goed hebben gevolgd. De drumlessen vinden elke vrijdag plaats en zijn verdeeld over zes blokken”, geeft Terence aan. 

Tussentijdse presentatie 

Terence meldt dat de eerste twee blokken soepel zijn verlopen, waarbij de kinderen kennis hebben gemaakt met wereldritmes, Afro-ritmes en Inheemse muziek. Echter, in het derde blok hebben ze een kleine tegenslag ervaren. Desondanks hebben ze halverwege de training, in januari, een tussentijdse presentatie gegeven om hun voortgang te tonen.

“Nu gaan we naar de laatste drie blokken, zodat we eind april dit project afsluiten met een mega prestatie”, aldus de muziekdocent. Momenteel zijn de kinderen bezig met Afro-Surinaamse muziek, Kawina met verhalen erbij en noem maar op. Verder zullen de kinderen ook leren over Hindostaanse en Javaanse muziek en interculturele ritmen. 

Discipline en verantwoordelijkheidsgevoel

“Studies hebben aangetoond dat gedisciplineerd leren invloed heeft op de hersenfuncties van kinderen”, geeft de muziekdocent aan. “Het is niet de bedoeling dat wij het gedrag diagnosticeren op de muziekschool en dat we die verandering bijhouden, want we zijn geen psychologische kliniek”, benadrukt hij. “Maar we zien wel aan het gedrag van kinderen die moeilijk leren en gedragsproblemen hebben”, gaf hij aan. Volgens de docent komen de muzieklessen zeker ten goede en is het een aanzet tot een verandering naar gewenst gedrag. 

Medewerking ouders 

Volgens Terence moet discipline zowel van het kind als de ouders komen. De ouders moeten hun medewerking verlenen en regelmaat tonen in de activiteiten van de kinderen door het brengen naar en ophalen van de lessen. “Wanneer de kinderen discipline vaardigheden leren op de muziekschool, gaat het een positief effect hebben op hun groei en opvoeding”, aldus Terence. “Doordat ze op muziekles zitten, leren ze niet alleen om een instrument te bespelen, maar ze leren bijvoorbeeld ook opruimen”, benadrukte hij. 

Volgens de docent breng je discipline niet bij in enkele maanden, het is een regelmaat van activiteiten waar het kind wordt gewezen op het correct uitvoeren van de activiteiten, herhaaldelijk op een vast patroon. “Dat is discipline”, benadrukt hij tot slot. 

SD

error: Kopiëren mag niet!