De voorbereidingswerkzaamheden van de verkiezingen volgend jaar vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) zijn op schema. Op dit moment loopt de on-line voorlopige ter inzage- legging van de kiezerslijst, die tot 22 februari duurt. Daarna wordt deze weer uit de lucht gehaald en zal het ministerie de kiezerslijst in orde maken ter aanbieding aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ter beoordeling en goedkeuring. Dit zal op 14 maart gebeuren.
Volgens de wet is Binnenlandse Zaken gehouden om jaarlijks in een niet-verkiezingsjaar een geactualiseerde kiezerslijst aan te bieden ter goedkeuring door het OKB. Er wordt nu intern ook gewerkt aan de versterking van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Dit instituut vervult een heel belangrijke rol bij het verstrekken van persoonsgegevens van het electoraat.
Tentatieve verkiezingskalender
De directeur van Binnenlandse Zaken, Mohamad Nasier Eskak, zegt dat de voorbereidingswerkzaamheden volop draaien. Onlangs legde hij tegenover een lokaal medium uit dat de tentatieve verkiezingskalender afhankelijk van de datum van de dag der stemming ook bekend is. De verkiezingen zullen uiterlijk op 25 mei volgend jaar plaatsvinden. President Santokhi zei onlangs tijdens de begrotingsdebatten in het parlement, dat de voortgang van de verkiezingen volgend jaar gegarandeerd is en dat de regering zich zal houden aan alle wettelijke regelingen zoals die zijn voorgeschreven.
De wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten zal volgend jaar januari plaatsvinden. Daarna volgt de fase van registratie van politieke partijen bij het OKB en het Centraal Hoofdstembureau (CHS. De dag der kandidaatstelling volgt daarna, gevolgd door de fase van de distributie van oproepingskaarten, en uiteindelijk de dag van de stemming zelf.
Na maart dit jaar volgen de verschillende trainings- en voorlichtingssessies en gaan de verschillende commissies en werkgroepen door met het verrichten van hun taken en werkzaamheden.
Kiesbesluit moet gauw
Het Kiesbesluit moet gauw in orde gemaakt worden. Daartoe zijn nu discussies gaande over de verschillende aspecten met betrekking tot de verkiezingen. Zo gauw overeenstemming daarover is bereikt kan het Kiesbesluit in orde gemaakt worden. Zaken die nu nog worden bediscussieerd zijn onder andere het model van het stembiljet en de volgorde daarop van kandidatenlijsten van de verschillende deelnemende politieke partijen. Het symbool, de namen en foto’s van de kandidaten dienen duidelijk op het stembiljet te staan.
Andere belangrijke zaken die in het Kiesbesluit ook opgenomen moeten worden is onder andere de inrichting van de stembureaus.
De totale kosten voor de organisatie van de verkiezingen worden geraamd op circa SRD 800 miljoen. De verkiezingen in 2015 kostten circa SRD 84 miljoen en met die van 2020 ging een bedrag ruim SRD 150 gemoeid. Sindsdien zijn vanwege de inflatie de prijzen van goederen en diensten flink gestegen.
SS