Samsung-topman Jay Y. Lee Vrijgesproken in Fusiezaak uit 2015

SEOUL – Op maandag heeft een rechtbank in Seoul Jay Y. Lee, voorzitter van Samsung Electronics, vrijgesproken van beschuldigingen van boekhoudfraude en aandelenmanipulatie gerelateerd aan een fusie binnen het Samsung-concern in 2015. Deze fusie werd door aanklagers gezien als een poging van Lee om zijn controle over het technologieconglomeraat te verstevigen.

Ondanks dat aanklagers in november van het voorgaande jaar een gevangenisstraf van vijf jaar hadden geëist, verweerde Lee zich met het argument dat de fusie in het belang van de aandeelhouders was. Hoewel de uitspraak nog kan worden aangevochten, zorgt deze ervoor dat Lee niet terugkeert naar de gevangenis; dit volgend op een eerdere veroordeling in 2017 wegens omkoping, waarvan hij een gedeelte van zijn straf uitzat alvorens in 2022 gratie te ontvangen van de huidige president Yoon Suk Yeol om bij te dragen aan het overwinnen van een “nationale economische crisis”.

De zaak draaide om een fusie tussen Samsung C&T en Cheil Industries, die bekritiseerd werd voor het schenden van belangen van minderheidsaandeelhouders en voor de manipulatie van de markt conform de Capital Markets Act. De fusie vergrootte de controle van de familie Lee over Samsung Electronics, het vitale onderdeel van Samsung Group.

Deze uitspraak werpt opnieuw licht op de machtige positie van Zuid-Korea’s grootste conglomeraten, de zogenaamde ‘chaebols’, die ondanks diverse schandalen erkend worden voor hun bijdrage aan het economische succes van het land.

error: Kopiëren mag niet!