Uit recent uitgevoerde webpeilingen door Dagblad Suriname komt naar voren. dat een aanzienlijke meerderheid van de bevolking tegen de vestiging van mennonieten in Suriname is. Maar liefst 69% (1.276 stemmen) van de respondenten heeft zich uitgesproken tegen het welkom heten van deze gemeenschap, terwijl slechts 31% (570 stemmen) het idee ondersteunt.
Ondanks de duidelijke afwijzing van het publiek, heeft de Surinaamse regering toestemming verleend aan 50 mennonitische gezinnen om zich in het land te vestigen. Dit besluit komt met de expliciete voorwaarde dat de staat geen landbouwgrond voor landbouwdoeleinden aan deze nieuwkomers zal toewijzen. Indien zij zich willen bezighouden met landbouw, zoals zij hebben aangegeven, dan zullen zij zelf land moeten aankopen.
De precieze aard van deze vestiging blijft enigszins onduidelijk. Hoewel er gesuggereerd wordt dat het om een landbouwbedrijf gaat, lijkt het er meer op dat het de bedoeling is om een religieuze nederzetting te stichten die zich ook met landbouwactiviteiten zal bezighouden.
De wijdverbreide tegenstand onder de bevolking roept vragen op over de sociale en economische impact die de vestiging van de mennonieten kan hebben. Zorgen over integratie, landgebruik en het behoud van culturele en milieunormen spelen een rol in de afwijzende houding van het publiek.
Terwijl de regering doorstoomt met haar plannen, blijft het de vraag hoe deze nieuwe gemeenschap zal worden opgenomen in de samenleving, en of er ruimte is voor een dialoog om de bezorgdheden van het publiek aan te pakken. Het integratieproces van de mennonieten in Suriname belooft een complex verhaal te worden, gevuld met culturele, economische en sociale uitdagingen.