In memoriam: Hafieskhan Wagid Hosain

Hafieskhan Wagid Hosain, meer bekend als ‘Tjatj’, overleed op 1 februari 2018. Hij begon zijn muzikale carriere in Suraj Orchestra, jaren ‘70. Later werd hij lid van Sohanie Orchestra. Met dit orkest ging hij 2x naar Trinidad, waarbij tijdens een van die bezoeken Sohanie de eerste prijs behaalde tijdens een contest.

In 1974 verhuisde Hafieskhan naar Nederland. Hij studeerde enige tijd aan het Conservatorium van Amsterdam. Mastana Orchestra werd rond 1977 opgericht, samen met vele van zijn neefjes.

Een grote verdienste van Hafieskhan is geweest dat hij baithak gana toegankelijk maakte voor jongeren door het arrangeren op moderne wijze, zoals Kali nagarya. In 1984 werd Mastana Orchestra naar Suriname gehaald en alle zeven concerten waren uitverkocht.

In 1986 kwam Mastana wederom naar Suriname, ditmaal vergezeld door twee zonen van Mohammed Rafi. Een absoluut hoogtepunt in het leven van ‘Tjatj’ was een ontmoeting met Mohammed Rafi in 1979, toen deze voor een concert in Nederland was en aan Hafieskhan vroeg hem te helpen met de uitspraak van een lied dat hij in de Nederlandse taal wilde zingen.

Omstreeks eind jaren ’80 kwam Hafieskhan weer in Suriname wonen en zette alhier zijn ‘Mastana Sound Studio’ op. Enkele muzikanten hebben in die periode scholing van hem gehad, waaronder Riaz Ahmadali, heden orkestleider van Yaadgaar Orchestra. Het is voor Yaadgaar een grote eer geweest dat ‘Tjatj’ op 11-11-2011 met dit orkest heeft opgetreden, zijn allerlaatste optreden in Suriname.

Ondanks zijn beroemdheid als musicus was Tjatj een zeer zachtmoedig en bescheiden mens. Een van zijn citaten was: “Chotá ban ke bhi barká rah sake hai” (ook door eenvoudig te zijn, kan je grootsheid bereiken.) Hij blijft voortleven door zijn enorme muzikale nalatenschap.

Samenstelling: Riaz Ahmadali

Bron: herdenkingsprogramma Hafieskhan

Presentatie: Prakash Kandhai, 4-2-2018

Ujala Radio i.s.m. Stichting Ham Sarnami

error: Kopiëren mag niet!