Certificering boeren voor export groente en fruit naar Barbados gaande

Momenteel is het proces gaande om boeren en exporteurs die zich opgegeven hebben voor groente en fruitexporten naar Barbados, te trainen om gecertificeerd te worden. Certificering door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is een van de belangrijke voorwaarden voor de groente en fruitexport naar Barbados. 

Suriname en Barbados hebben eind vorig jaar overeenstemming bereikt over de export van 12 soorten groente en fruit. De SLM voert wekelijks twee vluchten uit naar het eiland. Bij elke vlucht heeft zij 5 ton vracht beschikbaar voor de groente- en fruitexport. Op 20 december vorig jaar was de inaugurele vlucht. 

Volgens LVV-minister Parmanand Sewdien heeft het zeker een jaar geduurd voordat zijdens Barbados toestemming was verleend voor de export van 12 landbouwproducten. Er gingen veel onderzoekingen aan vooraf, waaronder pest risk assessment. Voorkomen moet worden dat er geen ziekten en plagen met de landbouwproducten meegaan. Suriname is volgens de minister nu al bezig de lijst van 12 landbouwproducten waarvoor reeds toestemming voor export is verkregen, die  uit te breiden.

Agrofest

Later deze maand, van 23. 24 en 25 februari, zal Suriname op Barbados deelnemen aan een landbouwtentoonstelling, Agrofest. Surinaamse bedrijven van agroproducten zullen op Agrofest in Barbados staan om Surinaams voedselproducten te promoten. De Surinaamse deelname is bedoeld om het publiek op Barbados bekend te maken met Surinaamse voedselproducten. De voorbereidingen voor deelname zijn gaande.

Gehoopt wordt dat tijdens Agrofest de Surinaamse ondernemers orders zullen binnen halen. Surinaamse fruit zoals markoesa en dragon fruit worden nu flink op barbados gepromoot. Wortel- en knolgewassen zoals respectievelijk gember en zoete patat lijken ook erg gewild te zijn op Barbados. 

Op Barbados is er grote behoefte aan voedselproducten. Het eiland zelf beschikt niet over goede landbouwgrond en water. Voor haar voedselimporten kijkt Barbados voornamelijk richting Suriname en Guyana. Het streven van de Caricom is om voedselimporten uit de regio met 25 procent te verminderen.      

SS

error: Kopiëren mag niet!