Suriname strijdt tegen onveilig verkeersgedrag  

Het verkeer in Suriname kent, net als in veel delen van de wereld, zijn uitdagingen als het gaat om veilig rijgedrag. Elke bestuurder, beginnend bij de eerste lessen in de rijschool, krijgt de verkeersregels aangeleerd met de bedoeling dat deze regels niet alleen gekend zijn, maar ook toegepast worden in het dagelijkse verkeer. 

Van essentieel belang voor het behalen van zowel het theorie- als het praktijkexamen, vormen deze regels de basis voor veilig rijden. Veilig rijden omvat onder meer het vermijden van alcoholgebruik achter het stuur, het niet gebruiken van de telefoon tijdens het rijden en het correct verlenen van voorrang.

De lijst met verkeersregels is uiteraard uitgebreider, en het naleven ervan kan de veiligheid op de weg aanzienlijk vergroten. Desondanks is het een bekend fenomeen dat niet alle bestuurders zich aan deze regels houden, wat vaak leidt tot gevaarlijke situaties en zelfs tot ongevallen met ernstige gevolgen. Het lijkt een klein gebaar om voorrang te verlenen of de toegestane snelheid te respecteren, maar deze handelingen kunnen wel degelijk een groot verschil maken voor de verkeersveiligheid. 

De vraag die men zich op de weg moet stellen is: “Waarom negeren sommige bestuurders de verkeersregels?” Het antwoord op deze vraag is complex en omvat vaak factoren zoals overmoed, onachtzaamheid of simpelweg onwil. 

Wat wel duidelijk is, is dat door het bewust naleven van de regels, veel ongelukken voorkomen kunnen worden. Het verbeteren van de verkeersveiligheid in Suriname vereist dat iedere weggebruiker zich verantwoordelijk voelt voor niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook die van anderen. Het is een collectieve inspanning die begint bij de individuele keuze om zich aan de verkeersregels te houden en zo bij te dragen aan een veiliger verkeer voor iedereen.

CS

error: Kopiëren mag niet!