De langdurige oorlog tussen Israël en Hamas, de verzetsbeweging van het al meer dan 70 jaar bezette Gaza-gebied, blijft onverminderd voortduren. De menselijke kosten van dit conflict zijn verwoestend, met meer dan 25.000 Gazanen die hun leven verloren hebben, waaronder een schokkend aantal vrouwen en kinderen.
In een recente ontwikkeling heeft Zuid-Afrika het voortouw genomen door Israël naar het Internationaal Gerechtshof te brengen, gesteund door de opvatting van maatschappelijke groepen dat de staat Israël zich schuldig maakt aan genocide. Deze stap zet de aandacht internationaal op scherp door de ernstige aantijgingen waarmee Israël nu geconfronteerd wordt.
In een peiling door Dagblad Suriname onder zijn lezers over de vraag of Israël zich schuldig maakt aan genocide, gelooft een meerderheid van 71% (891 stemmen) van wel, terwijl 29% (359 stemmen) dit niet vindt. Deze uitslag weerspiegelt een duidelijke bezorgdheid en afschuw onder burgers over de situatie in Gaza.
Deze bezorgdheid wordt nog vergroot door het feit dat Suriname, ondanks vele oproepen tot een staakt-het-vuren, geen directe actie heeft ondernomen. Dit leidt ertoe dat de regering, en niet de bevolking, in de ogen van velen medeplichtig wordt aan de voortdurende moorden op onschuldige Palestijnse burgers in Gaza.
De zaak bij het Internationaal Gerechtshof is niet slechts een juridische procedure; het is een morele toetssteen die de internationale gemeenschap confronteert met haar eigen waarden en de bereidheid om op te komen voor onschuldige levens die verwoest worden door een conflict dat al decennia duurt.
Het Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide in Gaza voorkomen. Israël moet er alles aan doen om genocide te voorkomen in Gaza. Zo luidt het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in de zaak die Zuid-Afrika aanhangig heeft gemaakt over de oorlog in Gaza.