Ontkenning Amerikaanse militaire basis in Guyana: Geruchten ongegrond volgens Luchtmachtcommandant

Majoor-generaal Evan Pettus, de commandant van de Luchtmacht van het United States Southern Command (SOUTHCOM), heeft tijdens zijn recente bezoek aan Guyana de beschuldigingen van Venezuela afgewezen, dat de Verenigde Staten een militaire basis in Guyana opzet. Dit bezoek, dat zich toespitste op de voortzetting van de samenwerking op het gebied van luchtruimbewustzijn tussen de VS en de Guyana Defence Force (GDF), benadrukte de ongegrondheid van dergelijke geruchten.

De samenwerking tussen de VS en Guyana beslaat een breed scala aan gebieden, waaronder militaire en medische steun, alsmede humanitaire hulp en rampenrespons, teruggaand tot de onafhankelijkheid van Guyana in 1966. Pettus benadrukte de langetermijnrelatie tussen beide landen als een fundamentele pijler voor regionale veiligheid en stabiliteit, een sentiment dat wordt gedeeld door GDF-stafchef, Brigadegeneraal Omar Khan.

Regionale onrust en versterkte defensieve maatregelen

Het voortslepende territoriale geschil over het Essequibo-gebied tussen Venezuela en Guyana heeft geleid tot een precaire situatie waarbij militaire en defensieve maatregelen van verschillende landen, zoals de aanwezigheid van Amerikaanse verkenningsvluchten en de zending van een Britse oorlogsvloot naar Guyanese wateren, de spanningen verder lijken aan te wakkeren. 

Deze ontwikkelingen, samen met belangrijke wapenaankopen door Guyana, hebben bijgedragen aan een toename van regionale onzekerheid en de noodzaak voor Venezuela om ook eigen voorzorgsmaatregelen te treffen.

Brazilië heeft in reactie op de toenemende spanningen zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Venezuela versterkt, wat duidt op een algehele toename van de gewapende paraatheid binnen de regio. Deze opbouw en voorzorgsmaatregelen van betrokken landen benadrukken de urgentie voor een diplomatieke oplossing van het langdurige territoriale geschil tussen Guyana en Venezuela.

De internationale gemeenschap blijft de situatie nauwlettend volgen, in de hoop dat verdere escalatie kan worden voorkomen en dat een vreedzame en duurzame oplossing voor de regionale onrust gevonden kan worden.

error: Kopiëren mag niet!