Israël-Hamas Oorlogssituatie Rapport Dag 122

Door: Phil Bainbridge

5 februari 2024 – De lokale leiderschap van Hamas in Gaza zou akkoord kunnen gaan met een wapenstilstand van zes weken, terwijl het politieke leiderschap in ballingschap op zoek is naar een permanente wapenstilstand en meer concessies.

Het Institute for the Study of War meldt dat de politieke leider in Gaza, Yahya Sinwar, bereid zou zijn een pauze van zes weken in de gevechten te accepteren, mogelijk in de hoop dat het vertragen van het momentum van Israël het toneel zou vormen voor een blijvende wapenstilstand. Israël zou het moeilijk vinden om de gevechten met dezelfde intensiteit te hervatten, waardoor Hamas als bestuursautoriteit kan blijven bestaan. Het zou Hamas ook in staat stellen zijn militaire capaciteit te reorganiseren en gebieden die door de IDF waren ontruimd opnieuw te infiltreren. De commandant van de Hamas Gaza City Brigade leeft nog steeds en blijft inspanningen leveren om de militaire macht in Noord-Gaza te herstellen.

Het politieke leiderschap in ballingschap roept daarentegen op tot een permanente wapenstilstand en de vrijlating van 3.000 Palestijnse gevangenen, inclusief sommigen die hebben deelgenomen aan de aanvallen van 7 oktober, eisen die al zijn afgewezen door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Israël’s Bank Leumi heeft de rekening van UNRWA geblokkeerd te midden van verdenkingen dat fondsen werden gebruikt om terreurgroepen in Gaza te ondersteunen. De bank verklaarde meerdere waarschuwingen over ongebruikelijke activiteiten op de rekening te hebben gegeven. Ondertussen waarschuwde de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU dat het stopzetten van financiering aan UNRWA “onevenredig en gevaarlijk” is, ondanks de opschorting van betalingen door Duitsland, Frankrijk en anderen.

error: Kopiëren mag niet!