De Madjlies Moesliemien Suriname (MMS), het Verbond van Islamitische Organisaties in Suriname en de Surinaamse Moesliem Associatie (SMA) hebben Regering en volk van Zuid-Afrika gefeliciteerd met het succesvol aanklagen van Israël bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag (Nederland). Dit in verband met een bijna 4 maanden durende oorlog tegen het Palestijnse volk in de Gaza-strook. Hierbij zijn inmiddels meer dan 30.000 burgerdoden gevallen -hoofdzakelijk vrouwen en kinderen. Ook werden tienduizenden huizen en de vitale infrastructuur voor water, electriciteit, voedsel, brandstof en medische voorzieningen vernietigd.
In het interim-vonnis dat op 26 januari 2024 is uitgesproken door 17 rechters van het Internationaal Gerechtshof afkomstig uit 15 landen wordt Israël veroordeeld op diverse punten.
In de verklaring van de Surinaamse Moslim-gemeenschap ondertekend door respectievelijk E.Ardjosentono (MMS) en Hadji Michel Soebhan (SMA) wordt dank uitgesproken voor de moedige stap van Zuid-Afrika om een case in te dienen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Het doel hiervan is om de barbaarse oorlog tegen het volk van Gaza te doen stoppen en humanitaire hulp aan de 2,3 miljoen Palestijnen te bieden. Zij leven inmiddels al maanden onder mensonterende omstandigheden en moesten huis en haard ontvluchten.
Het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat een orgaan is van de Verenigde Naties, wordt gezien als een zeer belangrijk en sterk signaal van de wereldgemeenschap.
Dit betekent dat Israël niet door kan gaan met te doen alsof zij het enige land ter wereld is dat zich niet hoeft te houden aan mensenrechten en het internationaal recht.
Ook landen zoals de Verenigde Staten van Amerika en diverse West-Europese landen kan als gevolg hiervan medeplichtigheid aan genocide (volkerenmoord) worden verweten.
In de felicitatiebrief van de Surinaamse moslims is ook gewezen op de decennialange en standvastige steun van et ANC en de toenmalige President Nelson Mandela van Zuid Afrika.
Zuid-Afrika beschouwt de jarenlange behandeling van de Palestijnen als een vorm van racisme en apartheid. De Zuidafrikanen hebben ook jarenlang onder ditzelfde juk geleden tot dat de apartheid op 4 mei 1990 werd afgeschaft.
De felicitatieboodschap van de Surinaamse moslimgemeenschap is via het diplomatiek netwerk doorgeleid naar de Minister van Buitenlandse Zaken Nador en President Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika.
Paramaribo, 01 februari 2024