President Chan Santokhi viert vandaag 65e verjaardag

President Chandrikapersad “Chan” Santokhi viert vandaag, zaterdag 3 februari, zijn 65ste verjaardag. Hij werd op 3 februari 1959 geboren te Lelydorp in het huidige district Wanica. De president woont nog altijd daar.

De jaardag van de president wordt vandaag groots gevierd in het thuisdistrict van Santokhi. In zijn indrukwekkende carrière heeft president Santokhi zowel in het binnenland als regionaal indrukwekkende posities bekleed. Santokhi is momenteel voorzitter van de VHP en voor de grote aanhang binnen de oranje partij is hij de onbetwiste leider. Als weinigen in de politiek wordt hij vergeleken met zijn legendarische voorganger, wijlen Jaggernath Lachmon. 

De topman van de VHP heeft zijn partij geleid naar zowel partij als landelijke geschiedenis. De VHP heeft voor het eerst in haar bestaan 20 parlementszetels binnengehaald. De partij heeft vooral ook voor het eerst meegedaan en kandidaten in alle kiesdistricten van het land en de laatste verkiezingen hebben grandioos gewonnen. Ondanks enorme kritiek op zijn stijl van beleid is het Santokhi gelukt om de complimenten te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds en is Suriname beduidend uit de enorme financieel-economische ravage geraakt van de periode voor 2020. 

Presidentschap 

De VHP, ABOP, NPS en PL, samen goed voor 33 zetels, vormden op 30 mei 2020, 5 dagen na de verkiezingen een coalitie. Als leider van de grootste partij werd Santokhi voorgedragen voor de hoogste functie in het land. Santokhi werd op 13 juli 2020 in De Nationale Assemblée bij acclamatie voor vijf jaar verkozen tot de tiende president van Suriname. In zijn toespraak vlak na zijn verkiezingen stelde de gekozen president een grimmig beeld vast en gaf aan dat de crisis die overgenomen zou worden met geen pen te beschrijven was.

3 dagen later werd op 16 juli werd de nieuwe president ingezworen onder begeleiding van geestelijken van de grootste religies in het land. 

error: Kopiëren mag niet!