Monumentaal pand en collectie cultureel erfgoed van Vaco Publishers verwoest door brand

Met grote droefheid deelt Vaco Publishers  mede dat haar 129 jaar oude monumentale pand in het centrum van Paramaribo, dat bijna een halve eeuw met veel liefde is onderhouden, een aantal dagen geleden volledig is verwoest door een brand die is overgeslagen vanuit een naburig pand. Deze gebeurtenis heeft niet alleen het historische gebouw in de as gelegd, maar ook een onschatbare collectie aan cultureel erfgoed vernietigd.

Bij de brand zijn alle fysieke bezittingen van de uitgeverij verloren gegaan. Dit omvat een bibliotheek met een grote verzameling antiquarische boeken over Suriname, verscheidene unieke, handgeschreven manuscripten van gerenommeerde auteurs, evenals andere waardevolle documenten. Daarnaast is de kunstcollectie, bestaande uit meer dan 60 opmerkelijke werken van bekende kunstenaars als Flu, Struikelblok, Chin A Foeng, Soeki, Pinas, Ramjiawansingh, Setropawiro en vele anderen, ook verwoest door het vuur.

Het verlies heeft de uitgeverij diep getroffen en lijkt een onomkeerbare situatie te hebben gecreëerd, waardoor de voortzetting van de uitgeverijactiviteiten in huidige vorm onwaarschijnlijk wordt geacht. Ondanks deze verwoestende klap blijft er een zweem van hoop; een deel van de boekenvoorraad was elders opgeslagen, waardoor de verkoop van bestaande uitgaven kan worden voortgezet.

Het verlies van zowel het historische pand als de inhoud ervan markeert een sombere dag voor de culturele en literaire gemeenschap in Paramaribo en daarbuiten.

error: Kopiëren mag niet!