Nieuw rapport Internationale Corruptie Percepties Index
Suriname staat volgens de laatste rangschikking van Transparency International op de 87ste plaats van 180 landen op de lijst van corruptie in landen van de wereld. Die plek wordt gedeeld met onder andere Guyana en Colombia. Vorig jaar stond Suriname ook op een gedeelde plek 87.
Het rapport van Transparency International voor het jaar 2023 kwam dinsdag uit. Suriname heeft geen vorderingen gemaakt in de strijd tegen corruptie. Dit, terwijl na jaren van praten de Anti-Corruptie Commissie (ACC) in mei 2023 door president Chandrikapersad Santokhi werd benoemd. De daadwerkelijke werkzaamheden laten nog op zich wachten
Uitgebreid rapport
Op de Corruption Perception Index (CPI) zijn 180 landen onderzocht. Suriname heeft een score van 40. In het vorige rapport van 2022 had Suriname ook een score van 40. Lichte verbetering. Van de 180 landen scoorde 2/3 lager dan 50 punten. Volgens Transparency International behoorde Venezuela in 2022 tot de top 10 meest corrupte landen ter wereld. Ook Somalië en Noord-Korea prijken prominent in de top 10. Haïti valt ook verder naar beneden en staat nu in de top 10 van meest corruptste landen.
Guyana, dat een hele sterke economische groei meemaakt, heeft ook een score van 40 punten. In de regio heeft Barbados de hoogste score en is daarmee veel minder corrupt. Het minst corrupte gebied ter wereld ligt in Europa. Zoals verwacht zijn dat de Scandinavische landen Denemarken, Finland en Zweden. Ook Singapore bewijst weer dat het ook anders kan.
ACC
De Comminicatie Dienst Suriname gaf eind vorig jaar aan, dat de Anti-Corruptie Commissie (ACC) bezig was haar voorbereidende werkzaamheden uit te zetten. De commissie wordt voorgezeten door mr. Ilse Krenten. Deze commissie was een vereiste na de aanname van de Anti-Corruptiewet.
De ACC valt budgetair onder het ministerie van Justitie en Politie en brengt jaarlijks verslag over haar preventieve taken uit aan de regering en De Nationale Assemblee. Een van de taken van de ACC is het voorlichten van de samenleving, het geven van educatie omtrent anti-corruptie, het formuleren van integriteitscodes ten behoeve van staatsinstellingen en het registreren van misstanden.