De “Advisory mission” die de UNESCO in de periode 12 tot en met 16 januari naar Suriname heeft uitgevoerd inzake het bouwontwerp van het nieuw vergadercomplex van de Nationale Assemblee, zal uiterlijk medio maart rapport uitbrengen over zijn bevindingen en eventuele voorstellen. De UNESCO missie die op uitnodiging van het ministerie van Openbare Werken op bezoek was in Suriname, bestond uit de experts Daniel Young Torquemada van het ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) en Rochelle Roca van het Wereld Erfgoed Centrum (WHC) van de UNESCO.
ICOMOS is een internationaal niet-gouvernementele instantie die adviseert en assistentie verleent aan landen en organisaties bij onder meer het bevorderen, behoud en bescherming van monumenten, gebouwencomplexen en sites. Het WHC is het aanspreekpunt en coördinator binnen de UNESCO aangaande alle zaken die te maken hebben met werelderfgoed.
Historische binnenstad
De historische binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De status van de historische binnenstad Paramaribo kwam onder druk te staan vanwege de bouw van het nieuwe gebouw van de Nationale Assemblee.
Ondanks kritieken en bezwaren van lokale erfgoedinstanties en deskundigen op het bouwontwerp, had het ministerie van Openbare Werken (OW) de bouw doorgedrukt.
Pas nadat de UNESCO in de formele communicatie met het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (minOWC) zich kritisch heeft uitgelaten over het bouwontwerp, is van regeringswege besloten pas op de plaats te maken met de bouwwerkzaamheden. De UNESCO werd uitgenodigd om een deskundig team naar Suriname te sturen ter beoordeling van het bouwontwerp.
Bijzondere bouweisen
Ondertussen heeft het ministerie van Openbare Werken in een bekendmaking op 18 januari aan perceeleigenaren en eigenaren van panden in de historische binnenstad van Paramaribo die als monument zijn aangewezen, laten weten dat het bouwen en verbouwen van gebouwen aan bijzondere eisen moeten voldoen. Deze bijzondere eisen zijn gepubliceerd in het Advertentieblad van 29 april 2003.
De bijzondere eisen gelden ook voor de aangrenzende bufferzones van de historische binnenstad van Paramaribo.
“De bijzondere eisen zijn ingesteld vanwege de verplichtingen die voortvloeien uit het feit dat de historische binnenstad van Paramaribo in 2002 de status van UNESCO werelderfgoed gebied verkreeg, en Suriname partij is bij het Wereld Erfgoed Conventie”, aldus staat in de bekendmaking.
Suriname is hierdoor gehouden om het universele, unieke karakter van de oude binnenstad te beschermen en in stand te houden.
De bijzondere eisen zijn ook bedoeld voor een harmonieuze inpassing van nieuwe gebouwen in de historische binnenstad. “In voorkomende gevallen zullen nieuwbouw ontwerpen ook voorgelegd dienen te worden aan het Werelderfgoed Centrum van de UNESCO ten behoeve van een technische beoordeling door een Adviescommissie van het Werelderfgoed Centrum. Dit op basis van de richtlijnen van de Werelderfgoed Conventie”, aldus de bekendmaking van OW.
Noot Dagblad Suriname: De bekendmaking van het ministerie over de bijzondere eisen voor nieuwbouw en verbouwen van monumentale panden in de historische binnenstad mag als positief worden aangemerkt. Echter de nationale en internationale heisa rond de nieuwbouw van het vergadercomplex van het parlement had voorkomen kunnen worden indien het ministerie c.q de minister van OW van begin af aan had willen luisteren naar adviezen en opmerkingen van erfgoeddeskundigen en instanties over de naleving van de bijzondere bouweisen voor de historische binnenstad. Liever ten halve gekeerd dan ten gehele gedwaald.
SS