“Op feestjes zelfs wordt taart nu gestolen, dan heb ik je veel gezegd”

Een feestje bouwen wil iedereen wel, maar dat zit nu niet in een ieders budget. Een paar personen zeggen tegen Dagblad Suriname, dat zij weleens graag een feestje gaan bouwen, maar na gespaard te hebben. “Je gaat nu prioriteiten moeten stellen en kijken wat belangrijker is”, zegt Adriana. 

“Je hebt feestjes in het groot en met uitsluitend alleen de familie of een zitje en dan nog moet je veel uitgeven. Als je een zitje wil houden en geen SRD 7.000 op zak heb, dan doe je het niet.” Adriana geeft aan dat zij een jaar geleden wel een groot feest had bij haar, omdat zij 50 werd en haar dochter 10.

“Het was een rond getal en ik dacht, ik moet het vieren, maar het heeft mij twee jaar genomen om te sparen. Ik dacht mijn jaardag en van mijn meisje op een dag te doen. Op haar jaardag zelf, heb ik haar getrakteerd, mijn man en mezelf maar niemand anders. Ik moet nog denken aan dagelijks eten in plaats van dingen doen die goed in de aarde vallen bij andere mensen. Als ik dat maar ga blijven doen, ga ik niet eten, aan het eind weten mijn gezin en ik wat wij dagelijks moeten doorstaan”, zegt Adriana. 

“Eigenlijk is dat een feestje, je doet als het ware iets voor jou, maar grotendeels doe je het voor mensen want uiteindelijk hebben zij het meeste te zeggen na het feest of tijdens. Als er een gelegenheid te vieren is, doe ik het door lekker te koken of even uit eten, dat is ook duur. maar wij genieten onderling en hebben niets te verklaren aan niemand.”

Olvera zegt, dat een taart kopen nu niet haalbaar is. “Als je geen SRD 1.500 hebt dan heb je geen lekkere taart met een thema. Je hebt anderen die goedkopere taarten verkopen, maar dan kan je die ook niet onder veel mensen verdelen of er gaat wat mis. Ik heb een nichtje die helemaal geen taart at, op elke gelegenheid dat wij een stukje taart kregen weigerde  ze, maar nu neemt ze het mee en brengt ze het voor haar kind of man of iemand anders. Ze zegt dat men liever geniet van die luxe, want het komt niet meer zo vaak voor. Op feestjes zelfs wordt een taart nu gestolen, dan heb ik je veel gezegd.” 

Olvera geeft verder aan, dat men het vaak moeilijk maakt voor zichzelf,  er wordt vaak gekeken om mensen buiten tevreden te stellen, maar dat moet het niet zijn. “Jij bent jarig en jij moet kijken wat je blij maakt en niet anderen. Als je een cakemix koopt, heb je ook een soort van taart. Als je niet kan bakken ga je nu je talent wel gebruiken of laten werken. Je kan van alles maken en leren als je jezelf goed informeert”, zegt Olvera.

“Je gaat soms lui zijn en uit willen en dat kan, maar als je dat talent hebt gebruik het dan. De situatie is nu veel te moeilijk, vandaag heb je bijvoorbeeld SRD 5.000 op zak, morgen heb je slechts SRD 50. Nu moeten wij economisch denken en dus sparen”, aldus Olvera.  

TM

error: Kopiëren mag niet!