Meer dan de helft aanbod USD op valutamarkt afkomstig van goudexporteurs

Meer dan de helft van het aanbod aan Amerikaanse dollars (USD) op de valutamarkt is afkomstig uit goudexporten, inclusief die van de goudmultinationals. Zo blijkt uit de analyse van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van de ontwikkelingen op de valutamarkt in de week van 8 tot en met 12 januari 2024. De banken en de wisselkantoren hebben gedurende deze periode in totaal USD 8.1 miljoen aangekocht van goudexporteurs. Van “Andere exporteurs” kochten de banken en wisselkantoren ruim USD 2.3 miljoen. Het aankoopvolume van “Overigen” bedroeg USD 4.5 miljoen.

Ruim 99 procent van de totale EUR-aankopen door banken en wisselkantoren, zijnde EUR 6 miljoen, is verricht met “Overigen” en een marginaal bedrag met “Andere exporteurs”.

Voor wat betreft de USD-verkopen van de banken en wisselkantoren, deze bedroegen in totaal ruim USD 8.9 miljoen oftewel 54 procent. Deze USD-verkopen werden afgewikkeld met de categorie “Andere importeurs”. Een bedrag van USD 7.3 miljoen, zijnde circa 44 procent van de totale USD-verkopen, werd verkocht aan de categorie “Overigen”.

EUR-verkopen

Voor wat de EUR-verkopen, deze bedroegen circa EUR 2.5 miljoen. Dit bedrag werd verkocht aan de categorie “Andere importeurs”. Circa EUR 1.7 miljoen betrof transacties onder de categorie “Overigen”.

De oliemaatschappijen hebben in week 8 tot en met 12 in beperkte mate een beroep gedaan op de valutamarkt, namelijk USD 400.000 oftewel 2 procent van de totale USD-verkopen.  

De wisselkoersen stegen in vergelijking met de week daarvoor. De USD en EUR marktvolumes stegen met respectievelijk 41 procent en 31 procent ten opzichte van de week van 1 tot en met 5 januari.

Doorgaans stijgt de vraag naar vreemde valuta in de eerste maanden van het nieuwe jaar, terwijl het aanbod van vreemde valuta ontoereikend is om in de vraag te voorzien. De valutamarkt data laten evenwel zien dat in de eerste weken van 2024 vooral de banken in voldoende mate hebben kunnen voorzien in de vreemde valutabehoefte van importeurs en overige vragers, zo luidt de analyse van de CBvS.

SS

error: Kopiëren mag niet!