“De dagen van de illegale Haïtiaanse straatventers zijn geteld”
Al jaar en dag wordt er geklaagd over de aanwezigheid van illegale straatventers in het centrum van Paramaribo. Ze zorgen voor overlast en irritatie onder bezoekers van het centrum, maar ook voor de autoriteiten die – zo het zich laat aanzien – maar geen raad weten met het probleem van de illegale straatventers. Nu en dan worden ze met hun spullen van straat verwijderd, maar binnen de kortste keren zijn ze gewoon weer terug met de producten die ze proberen te verkopen.
De redactie van Dagblad Suriname benaderde hieromtrent de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, de heer Ricardo Bhola, en vroeg hem of hij inmiddels een structurele oplossing heeft voor het probleem van de straatventers in ‘zijn’ stad.
Hij begint om kort in te gaan op de twee markten aan de Waterkant, de Centrale- en Vreedzaam Markt. Districtscommissaris Bhola wijst erop dat dit openbare markten zijn en de standhouders in die markten beschikken over een marktvergunning, met ordereglementen en betalen standgeld. “In de Markt mogen, onder strenge controle, groenten, Fruit, vis, vlees en andere levensmiddelen worden verhandeld.”
“Slepen probleem is koppijn voor de regering”
Maar, hij benadrukt dat de straatventers illegaal zijn. “Zij beschikken niet over een toestemming en mogen dus niet langs de straat op de berm voedingsproducten verkopen. Dit slepende probleem is een koppijn voor de regering. Het zorgt voor verstoring van de openbare orde! Er is sprake van oneerlijke concurrentie, ze betalen geen bermkosten, laten rommel achter en hinderen de voetgangers en het verkeer”, aldus districtscommissaris Bhola.
“Omdat vreedzame methoden, zoals in gesprek gaan met de mensen en terugsturen naar de Markt, niet afdoende helpen en om dit probleem en chaos te elimineren, wordt nu strenger en daadkrachtiger opgetreden om te handhaven. Het bestuurlijk beleid vanuit het commissariaat Noord-Oost is ontmoedigen en aanbieden van een alternatief aan de illegalen.”
Verder wordt overgegaan tot het instellen en operationaliseren van het Crisisteam binnen de Centrale Markt. “Locaties van de straatventers worden afgebakend en gemonitord. Dagelijks worden voetpatrouilles uitgevoerd door een gemengd team van de Bestuursdienst, Markt Politie en BBS’ers (Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname).” Verder worden venters aangesproken om de Markt op te zoeken en worden goederen verwijderd en in beslag genomen en opstallen opgeruimd, zo zegt de districtscommissaris.
Haïtianen
Een ‘hoofdstuk’ apart in de kwestie rond de illegale straatventers zijn de Haïtianen die zich eronder bevinden. Bhola: “Een ander inzicht was ook om in gesprek te gaan met de Consul van Haïti, met het dringend verzoek de Haïtiaanse gemeenschap aan te spreken om zich te houden aan de Surinaamse Wetgeving. Het parool is “Operatie strey long”. Continu monitoren en handhaven van de openbare orde, veiligheid en rust op straat. Locaties in de directe omgeving van de Markt worden bewaakt. Er worden goede vorderingen geboekt en de chaos is drastisch afgenomen”, aldus de heer Bhola.
“Hun dagen zijn geteld”
“De focus is nu gericht op de groep Haïtianen in de Maagdenstraat en voorlangs de Hakrinbank en omgeving CHM. Hun dagen zijn geteld!!!!!, zegt de vastberaden districtscommissaris.
Alle voornemens en acties die al worden uitgevoerd om het probleem van de illegale straatventers te bestrijden zijn goed bedoeld. Maar, ervaring heeft de afgelopen jaren geleerd, dat de lokale autoriteiten dan wel illegale straatventers en hun producten en stands verwijderen van de straat, ze zijn binnen de kortste keren weer terug. Ze zijn volhardend en zien zich genoodzaakt om weer op de stoep te gaan zitten – na te zijn verwijderd door de politie – met hun producten om toch ook wat brood met beleg op de tafel te hebben voor hun gezinnen.
PK