De recente toename van zelfmoord onder Surinamese ouderen is een alarmerende trend. Op een bekende locatie in Commewijne heeft afgelopen weekend een oudere persoon suïcide gepleegd. In het afgelopen jaar hebben zich meerdere suicide gevallen voorgedaan onder de senioren in Suriname.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt het zelfmoordcijfer onder ouderen wereldwijd toe. Landen zoals Japan, Zuid-Korea en Rusland hebben meer risico op suïcidale gevallen onder senioren. Deze problemen worden veroorzaakt door factoren zoals sociaal isolement, economische onzekerheid en ontoereikende gezondheidszorg.
Een vergelijkbare trend is ook waar te nemen in Suriname, waar oudere mensen nog steeds geen goede gezondheidszorg krijgen. Een vrije basiszorgkaart, ook wel de BAZO-kaart genoemd, biedt al geruime tijd geen garantie meer voor voldoende zorg voor ouderen in de gemeenschap. Het komt steeds vaker voor dat ze hun medicijnen uit eigen geld moeten betalen, wat allesbehalve een kleine kostenpost is.
De samenleving besteedt ook weinig of geen aandacht aan de mentale gezondheid van ouderen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in hun beleidsplan 2021-2025 aangegeven dat ze 24 uur per dag geestelijke gezondheid hulp willen bieden voor mensen met psychische problemen, zoals hulplijnen voor drugs- en suïcidepreventie. Het lijkt echter dat er anno 2024 nog weinig van dit doel wordt bereikt. Mentale hulp is alleen voor mensen die zelf hulp vragen of voor mensen die door een arts worden doorverwezen naar een psycholoog, wat ook aanzienlijke kosten met zich meebrengt.
Het lijkt er ook op dat ouderen meer kans hebben op zelfmoordgedachten als ze worden geconfronteerd met eenzaamheid, gezondheidsproblemen en financiële problemen. Het is nodig dat familieleden en zorgverleners extra aandacht besteden aan de emotionele gezondheid van ouderen en hen waar nodig ondersteuning bieden.
SD