Mevrouw Sylvia Ang, voorzitter van de Suriname Hospitality & Tourism Association (SHATA), belicht de stand van zaken binnen de toerismesector van Suriname. Ze benadrukt de uitdagingen waar de sector mee kampt, waaronder de nasleep van de Covid-19 en de perceptie van onveiligheid door incidenten en negatieve media-aandacht. Ondanks deze tegenslagen wijst Ang op positieve ontwikkelingen, zoals de notering van Jodensavanne op de UNESCO-lijst en de mogelijkheden rondom carbon credits, die kansen bieden voor toeristische groei.
SHATA speelt een cruciale rol in het vertegenwoordigen van de belangen van toerisme-gerelateerde bedrijven richting de overheid en streeft naar meer ruimtelijke ordening om conflicterend gebruik van toeristisch waardevolle gebieden te voorkomen.
De organisatie is ook actief in het promoten van Suriname als toeristische bestemming, zowel binnen de Nederlandse markt als wereldwijd, met een speciale focus op het benutten van de diaspora.
Een van de grootste struikelblokken voor de sector is de perceptie van onveiligheid die wordt versterkt door negatieve mediaberichtgeving. Ang geeft aan dat hoewel incidenten voorkomen, deze niet representatief zijn voor het algehele veiligheidsniveau in Suriname. Daarnaast bemoeilijken de nasleep van de Covid-19 pandemie en het gebrek aan overheidssteun het herstel en de groei van de sector.
Samenwerking tussen de publieke- en private sector wordt gezien als sleutel voor succes, met voorbeelden van gezamenlijke promoties en trainingen. Daarnaast wordt de oprichting van een toerisme autoriteit positief ontvangen als een middel om orde en regulering in de sector te brengen, hetgeen essentieel is voor het aantrekken van investeringen en het herstellen van het vertrouwen van toeristen in Suriname als een veilige en aantrekkelijke bestemming.
—