Kefas Pansa uit Bende Konde ontwerpt fiets van hout

Kefas Pansa is 14 jaar en woont in Bende Konde, in het district Sipaliwini. Onlangs heeft Kefas zijn eigen houten fiets ontworpen en op social media wordt hij geprezen voor zijn talent. Maar hoe kwam het eigenlijk dat deze jongen zijn eigen fiets ontwierp? In een reactie tegenover Dagblad Suriname vertelt zijn moeder daarover.

“Kefas had eerst een fiets, maar die ging kapot. Hij wilde graag een nieuwe fiets, maar het geld ervoor was er niet. Daarom besloot hij om iets anders te maken. Eerst maakte hij een step, maar dat werkte niet goed. Hij probeerde het opnieuw en maakte een tweede, waar hij een tijdje mee reed. Toen ging die ook kapot. Toen kwam hij op het idee om een fiets te maken met kruiwagenbanden en de onderdelen van zijn kapotte fiets. De eerste fiets die hij maakte was te klein, dus besloot hij een tweede te maken.” Dit is de fiets die nu op social media bewonderd wordt.

Kefas vertelt, dat het geweldig voelt om zijn eigen fiets te hebben gemaakt, die ook nog eens werkt. Hij heeft nog niemand in zijn omgeving gezien met een fiets zoals die van hem, wat hem trots maakt. Kefas wil later monteur worden en zit momenteel in de vijfde klas van EBGS Djoemoe. Mensen die ook een fiets willen zoals die van hem kunnen de onderdelen voor hem brengen, zodat hij er een kan maken, zegt Kefas.

Op een video die op social media circuleert, laat Kefas zien hoe zijn fiets werkt. Hij moedigt andere jongeren aan om niet te wachten tot ze genoeg geld hebben om iets te kopen. Hij wilde graag een fiets hebben, maar het geld ervoor had hij niet. Daarom besloot hij creatief te zijn en zijn eigen fiets te maken. Het kostte hem ongeveer een week om de fiets te maken, helemaal zelf, zonder hulp van anderen.
SK

error: Kopiëren mag niet!