VS Reactie op Venezolaanse Crisis: Sancties en Ondersteuning voor Democratische Principes**

In een recente bekendmaking door woordvoerder Matthew Miller van de afdeling veroordeelden de Verenigde Staten de acties van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en zijn administratie. De arrestatie van oppositieleiders en het verhinderen van de deelname van kandidaten aan de presidentsverkiezingen later dit jaar, zijn in strijd met de in oktober in Barbados getekende afspraken tussen Maduro’s vertegenwoordigers en de oppositie, vertegenwoordigd door het Unitary Platform.

Als reactie op de schending van deze overeenkomsten en ter ondersteuning van de democratische aspiraties in Venezuela, heeft de VS enkele belangrijke stappen aangekondigd. Ten eerste is General License 44 uitgegeven, wat een lichtpunt biedt voor de Venezolaanse olie- en gasindustrie door sanctieverlichting te bieden. Echter, door het gebrek aan vooruitgang in de dialoog tussen Maduro’s regime en de oppositie, met name met betrekking tot het toelaten van alle kandidaten in de aankomende verkiezingen, hebben de VS aangegeven deze licentie niet te verlengen na de verloopdatum op 18 april 2024.

Daarbij kondigen de VS ook de intrekking aan van General License 43, die transacties toestond met het Venezolaanse staatsgoudmijnbedrijf Minerven. Amerikaanse inwoners krijgen veertien dagen de gelegenheid om eventuele onder deze licentie gesanctioneerde transacties af te ronden.

Ondanks deze sancties bevestigde de VS haar toewijding aan het bevorderen van dialoog tussen de strijdende partijen in Venezuela en aan het ondersteunen van de democratische ambities van het Venezolaanse volk. Er wordt voortdurend samengewerkt met de internationale gemeenschap en democratische actoren binnen Venezuela om de principes van het akkoord van Barbados nieuw leven in te blazen, een akkoord dat nog steeds wordt gezien als het meest effectieve middel om de langdurige crisis in Venezuela aan te pakken en de weg vrij te maken voor eerlijke en inclusieve verkiezingen.

De inspanningen van de VS weerspiegelen de dringende behoefte aan het herstellen van democratische waarden en praktijken in Venezuela, essentieel voor het oplossen van de politieke, economische en humanitaire crisis die het land teistert. De bal ligt bij Maduro en zijn administratie om de dialoog met de oppositie te hernieuwen en zich in te zetten voor het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen in overeenstemming met het Barbados-akkoord.

error: Kopiëren mag niet!