Kantonrechter Maureen Dayala veroordeelde Alcantra S. maandag tot een gevangenisstraf van 7 jaren onvoorwaardelijk onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. De rechter achtte een psychologische en Forensische Maatschappelijke (FMZ) begeleiding op zijn plaats.
Alcantra wordt verweten op 22 juni 2022 haar levenspartner Concencao te Sarakreek van het leven te hebben beroofd. Zij heeft hierbij haar man met een mes verwondingen in het hoofd en de buik toegebracht ten gevolge waarvan de man is overleden.
Alcantra bekent steekverwondingen te hebben toegebracht, echter stelt zij dat zulks uit zelfverdediging was, aangezien het slachtoffer haar vaak mishandelde.
Uit het obductieverslag blijkt, dat het slachtoffer een steekkanaal heeft van 15 centimeter in de buik. Hij is overleden ten gevolge van shock door bloedverlies. De patholoog werd in deze zaak ook als getuige verhoord en verklaarde dat er 1 groot letsel was bij de buik. Het kan zijn dat er 2 keren in dezelfde perforatie is gestoken, stelde de patholoog.
Een getuigende politieman verklaarde dat de verdachte de mogelijkheid had om de plaats te verlaten, gezien de aangetroffen situatie. Ook werd geen jachtgeweer aangetroffen in de woning. De verdachte had aangegeven dat zij vreesde doodgeschoten te worden en daarom uit vrees de steekverwondingen had toegebracht.
De Lantonrechter achtte de voorbedachte rade niet wettig en overtuigend bewezen en sprak Alcantra vrij van moord. Het bewijs voor doodslag achtte de rechter wel geleverd, gezien de wijze waarop de steken in de buikstreek zijn toegebracht. “Het kan niet anders dan dat deze steken gericht waren op de dood van het slachtoffer. Deze steken waren niet ter afwering of afschrikking van het slachtoffer”, stelde de Kantonrechter.
Bij het vaststellen van de gevangenisstraf heeft de rechter ook rekening gehouden met de uitgebrachte psychologische en FMZ rapporten. Beide rapporten stellen dat de verdachte bewust is van haar handelen. Het advies is dan ook normale psychologische hulp bieden aan de vrouw.
Advocaat Aryan Ramlakhan, die Alcantra bijstand verleende, had een beroep gedaan op noodweer en noodweerexces. De Kantonrechter verwierp deze verweren, aangezien er geen sprake was van een noodweersituatie. Ook het beroep op psychische overmacht, waarbij er sprake moet zijn van een van buitenaf komende drang, achtte de rechter niet gegrond. De rechter week 2 jaar af van de eis van het Openbaar Ministerie en legde een gevangenisstraf van 7 jaar op.