Verbod op abortus in de VS leidt tot 64.000 zwangerschappen door verkrachting

Een nieuw onderzoek heeft onthuld dat in de Verenigde Staten, vooral in de staat Texas, een schrikbarend hoog aantal zwangerschappen door verkrachting plaatsvindt als gevolg van het abortusverbod. Na de omverwerping van Roe v. Wade door het Hooggerechtshof in juni 2022, hebben 14 staten een totaalverbod op abortus ingevoerd. Van deze 14 staten bieden negen geen uitzondering voor verkrachting.

Tussen 1 juli 2022 en 1 januari 2024 zijn meer dan 64.000 vrouwen en meisjes zwanger geworden door verkrachting in de staten met een abortusverbod. Bijna 59.000 van deze zwangerschappen, of 91 procent, vonden plaats in staten zonder uitzonderingen voor verkrachting. Texas leidt het land met meer dan 26.000 zwangerschappen door verkrachting, wat 45 procent van het totaal uitmaakt.

Onderzoekers concluderen dat de abortusverboden het vermogen van vrouwen om persoonlijke beslissingen over hun reproductieve gezondheidszorg ernstig beperken, vooral voor overlevenden van verkrachting. Zelfs in staten die uitzonderingen toelaten voor zwangerschappen door verkrachting, krijgen weinig mensen toegang tot abortus vanwege strenge beperkingen en de angst en intimidatie die zij ervaren.

Bijna een op de vijf mensen op zoek naar een abortus reisde in de eerste helft van 2023 naar een andere staat voor abortuszorg, maar voor veel zwangere vrouwen is reizen over staatsgrenzen heen “onpraktisch” of “onmogelijk”, aldus de onderzoekers. Deze bevindingen benadrukken het voortdurende probleem van seksueel geweld in de Verenigde Staten en de uitdagingen die overlevenden van verkrachting ondervinden bij het verkrijgen van toegang tot abortuszorg.

error: Kopiëren mag niet!