Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo beginnen nieuwe termijnen als voorzitter ABOP en PL

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) heeft zondag 28 januari Ronnie Brunswijk gekozen tot voorzitter van de partij voor de komende drie jaren. Bij de bestuursverkiezingen werd Brunswijk, die zoals bekend ook vicepresident is, bij acclamatie gekozen. In zijn toespraak riep de voorzitter het goed opgekomen publiek in Ballroom Prince op, om de onderlinge verschillen terzijde te leggen. Hij bedankte de aanwezigen uit alle districten van het land.

De partij gaat er nu hard tegenaan richting de verkiezingen. Volgens hem gaat de ABOP beginnen met het echte werk. Op 25 mei dit jaar zal de partij een grootse krachtmeeting houden.

Naast de ABOP-voorzitter werd Marinus Cambiel gekozen tot ondervoorzitter en Marinus Bee, die voorzitter is van de Nationale Assemblee, tot partijsecretaris. De inmiddels overgestapte Diana Pokie is geen bestuurslid meer bij de ABOP en de voortvluchtige Joel Martinus is ook niet in het bestuur van de partij. Er is ook geen ruimte voor Edward Belfort in het hoofdbestuur. Brunswijk gaf vorige week aan, dat hij het liefst nog meer lijsten had gezien. Hij gaf lachend aan, dat hij eigenlijk van het voorzitterschap af wil. “Maar, ik heb begrepen dat de structuren mij hebben voorgedragen en ik voel me nog fit.”

Brunswijk gaf wel aan dat hij na 2030 de voorzittershamer van zijn partij zal overdragen. “Ik wil niet oud worden in de politiek. Mi no de.”

Paul Somohardjo begint ook aan nieuwe termijn 

Terwijl Brunswijk is begonnen aan een nieuwe termijn, is ook Paul Salam Somohardjo, die 80 jaar is, weer gekozen tot voorzitter van de Pertjajah Luhur. Somohardjo is momenteel de oudste voorzitter van een politieke partij in het land. Hij is al decennialang leider van de PL.

Bij de partijverkiezingen van de PL afgelopen zaterdag waren partijstructuren van het hele land aanwezig. Somohardjo, die bekendstaat als Sómo, is een van de coalitieleiders in de huidige coalitie. Bronto Somohardjo, de zoon van Paul, is momenteel minister van Binnenlandse Zaken. Dat is een functie waarvoor Paul Somohardjo zelf ambitie had. Bij de vorming van de nieuwe coalitie gaf Paul Somohardjo aan zelf minister te willen worden op Buitenlandse Zaken. Dat ging uiteindelijk niet door. 

Paul Somohardjo heeft diverse functies bekleed in zijn carrière. Hij was onder andere jarenlang parlementariër, minister en voorzitter van de Nationale Assemblee. Hij was ook onderdeel van het verzet tegen het militair bewind in de jaren tachtig.

Brunswijk is in een hechte samenwerking met de Pertjajah Luhur van Somohardjo en beide heren hebben al aangegeven samen te zullen gaan richting de verkiezingen van volgend jaar. 

error: Kopiëren mag niet!