Militaire hulp van de EU aan Oekraïne

DOOR DUNCAN MIL
January 29, 2024 – De Europese leiders proberen overeenstemming te bereiken over een hulppakket van €50 miljard aan Oekraïne dat Hongarije in december blokkeerde. EU-hulp is van cruciaal belang omdat 60 miljard dollar aan Amerikaanse financiering in het Congres geblokkeerd blijft.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft er onlangs bij zijn bondgenoten op aangedrongen meer financiering ter beschikking te stellen en zei dat het nalaten hiervan de westerse veiligheid in gevaar zou brengen.

“Als alle landen 1% van het bbp zouden bijdragen, zou ik zeggen dat de klus geklaard zou zijn”, zei de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins maandag tegen verslaggevers.

De Hongaarse premier Viktor Orban is een uitgesproken criticus van de financiële en militaire steun van de EU aan Kiev en onderhoudt nauwe banden met het Kremlin sinds de Russische invasie van buurland Oekraïne in februari 2022.

De Financial Times meldde zondag dat de EU de Hongaarse economie zou saboteren als Boedapest de hulp op donderdag (1 februari) zou blokkeren tijdens een noodtop.

Urban heeft aangegeven bereid te zijn tot een compromis dat het door Oekraïne voorgestelde hulppakket van de Europese Unie mogelijk maakt.

error: Kopiëren mag niet!