Midden-Oosten: Leidt de Dood van Amerikaanse Soldaten tot een Grotere Oorlog?

Toenemend Geweld in het Midden-Oosten

Op 29 januari 2024, is er een toename in geweld in meerdere delen van het Midden-Oosten waargenomen, wat vrees opwekt voor een uitgebreider regionaal conflict. Na een drone-aanval op zondag, die drie Amerikaanse soldaten doodde en ten minste 34 anderen verwondde op een basis in Jordanië dichtbij de Syrische grens, heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezworen te reageren. Hij beschuldigde door Iran gesteunde facties van het uitvoeren van de aanval.

De “Islamitische Weerstand in Irak”, een samenstelling van door Iran gesteunde facties, verklaarde dat ze drone-aanvallen uitvoerden bij dageraad op zondag en daarbij drie bases op Syrisch grondgebied, inclusief de Al-Tanf en Rukban bases nabij de Jordaanse grens, troffen. Deze acties worden gepresenteerd als een vorm van verzet tegen de “Amerikaanse bezetting in Irak en de regio” en een “reactie op de slachtpartijen” van Israël in de Gazastrook.

Sinds medio oktober zijn de Amerikaanse troepen meer dan 150 keer aangevallen in Syrië en Irak, aldus het Pentagon. Iran ontkende betrokkenheid bij de aanval en uitte bezorgdheid over escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

De aanval heeft geleid tot een reeks van Amerikaanse en Britse luchtaanvallen in reactie, gericht tegen door Iran gesteunde groepen in Irak en Houthi-rebellen in Jemen. Dit is in directe respons op aanvallen op Amerikaanse targets in Syrië en Irak en aanvallen op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden, die gelinkt worden aan Israël, uit solidariteit met de Palestijnen.

In het oosten van Syrië hebben pro-Iraanse strijders 12 locaties geëvacueerd uit vrees voor Amerikaanse vergelding na de dood van drie Amerikaanse soldaten.

Er zijn toenemende zorgen over verdere escalatie van geweld in het Midden-Oosten, met Iran mogelijk direct betrokken bij een breder regionaal conflict.

error: Kopiëren mag niet!