Mali en Burkina Faso Sturen Formele Opzegging aan ECOWAS-blok

Mali en Burkina Faso hebben officieel aangekondigd zich terug te trekken uit het West-Afrikaanse blok ECOWAS, met de verwachting dat Niger zal volgen.

De militaire regimes van de drie landen hebben plannen aangekondigd om zich terug te trekken uit de West-Afrikaanse groep, waarbij zij ECOWAS beschuldigen van het vormen van een bedreiging voor hun soevereiniteit.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Mali toonde een kopie van de brief die naar ECOWAS is gestuurd, terwijl het officiële nieuwsagentschap van Burkina Faso meldde dat het een officiële kennisgeving had verzonden.

ECOWAS heeft verklaard dat het wacht op “formele en directe kennisgeving” van de landen. Volgens de statuten van het blok kan een uittreding pas na minstens een jaar na officiële kennisgeving in werking treden.

Mali, Burkina Faso en Niger waren oprichtende leden van ECOWAS in 1975, maar de regionale groep heeft sancties opgelegd aan hen volgend op militaire coups die democratisch gekozen burgerregeringen omverwierpen.

De drie landen hebben een Alliantie van Sahelstaten (AES) gevormd en gezamenlijk gesteld dat ECOWAS “onder invloed van externe machten is gekomen, zijn oprichtingsprincipes verraadt” en een “bedreiging vormt voor de lidstaten en volkeren”.

Nigeria, een regionale grootmacht en gastheer van het blok, heeft zijn droefheid uitgesproken over het vertrek van de drie landen uit ECOWAS.

“Nigeria staat met ECOWAS en benadrukt het due process en onze gedeelde toewijding om de rechten en het welzijn van alle burgers van de lidstaten te beschermen en te versterken,” luidde een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nigeria blijft “open voor engagement” met Burkina Faso, Mali en Niger en doet een beroep op de internationale gemeenschap om haar steun te blijven verlenen aan ECOWAS en zijn visie op een nauwere regionale samenwerking, partnerschap en integratie.

error: Kopiëren mag niet!