Landen snijden in de financiering van de UNRWA na beweringen over Hamas-aanvallen

January 29, 2024 – De beschuldigingen van Israël dat twaalf leden van de Gaza-hulpgroep van de VN hebben deelgenomen aan de aanval van Hamas op 7 oktober hebben verschillende westerse landen ertoe gebracht de financiering stop te zetten.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, bekend als UNRWA, heeft duizenden medewerkers in dienst en levert essentiële hulp en diensten aan miljoenen mensen in het Midden-Oosten. In Gaza was het de belangrijkste leverancier van voedsel, water en onderdak aan burgers tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas.

Israël heeft zich lange tijd tegen het agentschap uitgesproken en beschuldigd van het tolereren of zelfs samenwerken met Hamas en van het in stand houden van de 75 jaar oude Palestijnse vluchtelingencrisis. De Israëlische regering heeft Hamas en andere militante groepen beschuldigd van het overhevelen van hulp en het gebruiken van VN-faciliteiten voor militaire doeleinden.

UNRWA ontkent deze beschuldigingen en zegt snel actie te hebben ondernomen tegen de werknemers die ervan worden beschuldigd aan de aanval te hebben deelgenomen. De Verenigde Staten en verschillende andere westerse landen die samen meer dan de helft van de UNRWA-begroting in 2022 voor hun rekening namen, hebben niettemin hun financiering aan de organisatie opgeschort, aldus AP.

error: Kopiëren mag niet!