Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 115

DOOR PHIL BAINBRIDGE
January 29, 2024 – De IDF heeft gewaarschuwd dat het ontbreken van een ‘day after’-plan door het politieke establishment voor een civiel bestuur in Gaza Hamas in staat stelt de controle te herstellen daar waar het leger zich heeft teruggetrokken.

De IDF heeft burgers langs de kustlijn van Gaza-Stad geadviseerd om naar het zuiden te vluchten nu de gevechten terugkeren naar het gebied nadat het grotendeels is overgenomen door Israëlische troepen, en zal zeker alle plannen uitstellen om burgers toe te staan terug te keren.

Een tiental donorlanden heeft de financiering van UNRWA, het VN-orgaan dat verantwoordelijk is voor Palestijnse vluchtelingen, opgeschort nadat bleek dat twaalf personeelsleden betrokken waren bij de dodelijke aanslagen van 7 oktober, waaronder leden van Hamas en de Islamitische Jihad.

Extreemrechtse en Likud-ministers in de regering van Benjamin Netanyahu hebben tijdens een conferentie over Gaza opgeroepen tot de hervestiging van Gaza door Israëli’s, en tot de ‘vrijwillige hervestiging’ van Palestijnen. Israëlische critici bestempelden de conferentie als onnodig verdeeldheid zaaiend en het gebrek aan vertrouwen in de regering vergrotend, terwijl ze zouden moeten proberen een nationale consensus op te bouwen.

Drie Amerikaanse militairen werden gedood bij een drone-aanval door een door Iran gesteunde militie, de Islamic Resistance in Iraq, op de militaire buitenpost Tower 22 nabij de Syrische grens. Iran heeft de verantwoordelijkheid ontkend en zegt dat het geen bevelen geeft aan het “Verzet”.

error: Kopiëren mag niet!