Iran heeft op zondag bekendgemaakt dat het voor het eerst tegelijkertijd drie satellieten in een baan om de aarde heeft gelanceerd, bijna een week na de lancering van een onderzoekssatelliet door de Revolutionaire Garde, die kritiek van het Westen ontving.
De satellieten werden gelanceerd met de tweefasige Simorgh (Feniks) satellietdrager naar een minimale baan van 450 kilometer (280 mijl), meldde de staatstelevisie.
De Mahda-satelliet, ontwikkeld door het Iraanse Ruimtevaartagentschap en ongeveer 32 kilo zwaar, is ontworpen om geavanceerde satellietsubsystemen te testen, aldus het officiële IRNA-nieuwsagentschap.
De andere twee, Kayhan 2 en Hatef, wegen elk minder dan 10 kilogram en zijn bedoeld om technologie voor positionering in de ruimte en smalbandcommunicatie te testen.
De lancering van de onderzoekssatelliet Soraya door het Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde Corps vond vorige week plaats.
Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland veroordeelden die lancering in een verklaring, die door Iran werd afgewezen als “interventionistisch”.
Westerse regeringen, waaronder de Verenigde Staten, hebben Iran herhaaldelijk gewaarschuwd tegen dergelijke lanceringen, omdat dezelfde technologie kan worden gebruikt voor ballistische raketten, inclusief die ontworpen om een kernkop te dragen.
Iran stelt daarentegen dat het geen kernwapens nastreeft en dat zijn satelliet- en raketlanceringen uitsluitend voor civiele of defensiedoeleinden zijn.
De Islamitische Republiek heeft in het verleden meerdere mislukte satellietlanceringen gehad.
De succesvolle lancering van zijn eerste militaire satelliet, Nour-1, in april 2020 leidde tot een scherpe terechtwijzing van de Verenigde Staten.
Sinds de terugtrekking van Washington uit een belangrijke nucleaire deal in 2018, die Iran sanctieverlichting bood in ruil voor beperkingen op zijn nucleaire activiteiten om te voorkomen dat het een atoomkop ontwikkelt, leeft Teheran onder verlammende Amerikaanse sancties.
Iran heeft altijd ontkend dat het de ambitie heeft om kernwapens te ontwikkelen, met de nadruk dat zijn activiteiten volledig vreedzaam zijn.